Fartyget Ever Given, som satt fast i Suezkanalen i flera dygn, har fortfarande inte lämnat området. För att släppa iväg fartyget kräver egyptiska myndigheter en enorm summa pengar som svenska företag kan få betala delar av.

Det var den 23 mars som fartyget Ever Given fastnade på tvären i Suezkanalen och blockerade trafiken. Först sex dygn senare kunde fartyget komma loss och trafiken återupptas. Då förekom även uppgifter om att egyptiska myndigheter kan komma kräva en miljard dollar för det nästan en vecka långa stoppet.

Sedan fartyget kommit loss har det inte tillåtits fortsätta till sin destination Rotterdam i Nederländerna. Rederiet har nu vänt sig till de företag som har gods ombord på fartyget och kräver att dessa är med och betalar. Först då pengarna betalats kan fartyget få lämna Egypten. Bland de berörda företagen finns Ikea som har ett hundratal av de totalt 20 000 containrarna ombord.

LÄS ÄVEN: Två fartyg gick på grund i Suezkanalen

Enligt Fredrik Hermansson, agent för rederiet Evergreen som äger fartyget, innebär de gängse sjöreglerna att de som äger lasten ska vara med och dela på kostnader vid olyckor. Men om den summan blir en miljard dollar är oklart.

– Det är något de säger, men vi får se var detta slutar, säger han till Sveriges Radio.