➤ POLITIK På fredagen kungjorde Ulf Kristersson att han kandiderar till ny partiledare för Moderaterna efter Anna Kinberg Batra. Samtidigt gjorde han klart att inget samarbete med Sverigedemokraterna är aktuellt. De moderata väljarna tycker dock något annat.

– Det är inte aktuellt, vi samarbetar med alliansen, slog Kristersson fast på frågan om SD-samarbete. Men hos de tillfrågade M-väljarna vill hela 70 procent se att partiet fortsätter på den inslagna linjen med en öppning mot SD. Det visar en mätning som Inizio gjort för Aftonbladet.

– Man ska komma ihåg att de moderater som inte uppskattade öppningen till Sverigedemokraterna lämnade partiet. Det är en av förklaringarna, trots att det var just det draget som gjorde att Anna Kinberg Batra tappade så mycket stöd. De väljare som är kvar är de som slutit upp på den linjen, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio till Aftonbladet.

I mätningen fick man även ranka vilka egenskaper man anser viktigast hos en ny M-ledare. Här kom ”tydliga värderingar” och ”förtroendeingivande” på en delad förstaplats.