Angela Merkel. Foto: Wikimedia Commons.

Utrikes

Stor pessimism bland tyskarna inför framtiden – Merkels öppna gränser har försämrat livskvaliteten

Publicerad 9/4/2018
Annons

Enligt en ny undersökning anser två tredjedelar att Tyskland har blivit en sämre plats att leva på sedan förbundskansler Angela Merkel öppnade landets gränser för över en miljon migranter i samband med krisen 2015.

Medan 66 procent ser negativt på utvecklingen, uppger bara 17 procent att situationen gått åt rätt håll. Fyra femtedelar anser att såväl det sociala som politiska klimatet har försämrats under de senaste tre åren.

Samtidigt rycker Alternative für Deutschland framåt i mätningarna och i den allra senaste, presenterad på måndagen, är partiet för första gången större än socialdemokraterna.

Splittring och polarisering

Liksom i Sverige oroar sig alltfler tyskar över migrationen och dess påverkan på samhället. Frågan splittrar och polariserar.

Enligt Christian Lindner, ledare för Freie Demokratische Partei, har debatten i landet blivit upphetsad under senare år på grund av vänsterns anklagelser om ”rasism” för allt som har med kritik mot den höga invandringen att göra.

I undersökningen svarar också 50 procent ja på frågan om den nuvarande takten på invandringen utgör ett hot mot landet. Endast fyra procent anser att den i dagsläget är för låg.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons