Sedan en tid tillbaka har ett gäng killar satt skräck i Lilla Edet med omkring 14 000 invånare. Flera kvinnor som rastat sina hundar har attackerats oprovocerat, även hundarna har utsatts för våld. Hos polisen förefaller man vara handfallen och har inga misstänkta.

En av de drabbade är 49-åriga Marina som talat med Aftonbladet. När hon i mitten av juli var ute på promenad längs Göta Älv med sin hund Rosa ser hon ett gäng killar. Plötsligt sparkar de på Rosa varpå hon skriker att hunden ska springa hem. Sedan minns Marina inte mycket mer än att hon ligger på marken och har varit medvetslös.

Då hon kvicknar till är Rosa borta men det skulle visa sig att hunden sprungit hem och väntar utanför huset. Rosa var även hon märkbart chockad av det som skett och ska ha stått och skakat av rädsla. ”Hon är en stor och gammal hund. Jag har aldrig sett henne så rädd”, säger Marina.

Då hon dagen därpå fortfarande har ont och är chockad ställer hon in planerna på att gå på ett kalas hos sin syster, som fick en chock då hon såg bilderna på skadorna. Det blödde från näsan och det smärtade i käken.

Väninna attackerad
Några veckor senare blir även hennes väninna attackerad på ett liknande sätt då hon är ute med sin hund. Enligt uppgifter ska hon ha blivit skuren med en kniv då hon nekat gänget en cigarett.

– Först ville jag inte prata om det men nu känner jag att det måste ut. Nu får det vara nog. Inga fler kvinnor ska känna sig otrygga när de är ute och går med sina hundar, säger Marina.

Polisen handfallen
Misshandeln är polisanmäld och enligt förundersökningsledare Marcus Carlsson finns inte mycket att gå på i dagsläget.

– Det ska vara en handfull personer som varit inblandade i den här misshandel. Man har hållit ett förhör med kvinnan, men vi behöver fler signalement för att komma vidare, säger han.

Senast i tisdags ska en kvinna i Lilla Edet haft problem med ett hotfullt gäng då hon var ute och gick med sin hund. Kvinnor som drabbats ska inte vilja kommentera det de utsatts för på grund av rädsla.

”Ensamkommande flyktingbarn”
”Många människor har kommit från andra länder till Sverige och Lilla Edets kommun”, står på kommunens hemsida.

2016 fick skolan 100 000 kronor för att ”motverka främlingsfientlighet” efter att man på kort tid tagit emot många så kallade ensamkommande flyktingbarn.

– Vi har ju mött åsikter där man inte är tolerant mot oliktänkande eller personer med olika utseenden. Det är grunden till att vi vill ha ett förebyggande arbete där vi kan mötas och se alla människors lika värde, säger Marie Hagman, biträdande rektor för Fuxernaskolans årskurser 7-9.

– Det finns ingen speciell händelse utan det är bara känslan av att det var vi och dom. Och vi vill ju att det ska vara vi allihop, säger hon.

2017 kallades tre polispatruller till skolan efter att ett storbråk brutit ut.

– Det var två grupper som började slåss och det ska även ha varit några utifrån, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman.

En eritrean som fått anställning som lärarvikarie på Fuxernaskolan i Lilla Edet dömdes 2018 för att ha sexuellt ofredat en 15-årig flicka på skolan. Innan dess hade en annan migrant som anställts för att främja ”integrationen” skickat bilder på sitt könsorgan till en 14-årig flicka.