En studie publicerad i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet slår fast att den naturliga immunitet som uppkommer efter en covid-infektion är minst lika bra som den immunitet man får efter två doser mRNA-vaccin.

Studien är en av de största som publicerats i sitt slag. Det är en metastudie där man tittat på 65 studier från 19 olika länder och jämför utfallet mellan personer som blivit sjuka efter att redan ha varit sjuka, kontra personer som drar på sig smitta för första gången. De som erhållit skydd från både infektion och vaccinering har uteslutits från studien.

Analytiker varnar: Covid-vaccin kopplas till överdödlighet

Forskarna kom fram till att naturlig immunitet är lika bra eller till och med bättre än det mRNA-vaccin som man tillfört allmänheten. Däremot rekommenderar man fortfarande vaccinet eftersom man – trots kända biverkningar – bedömer det som ett säkrare sätt att uppnå immunitet än att göra det genom att bli sjuk i covid-19.

LÄS ÄVEN: Regeringen kan införa nya covid-restriktioner: ”Vaccinera er”

Forskarna tillägger dock att insikten om den naturliga immunitetens goda skydd borde tas i beaktande av lagstiftare när det gäller exempelvis nedstängningar av funktioner i samhället eller krav på vaccinering, rapporterar NBC News.