Mette Frederiksen och Peter Skaarup - rödbrunt kabinett enligt Morten Østergaard.

Stor upprördhet i Danmark efter partiledares nazi-anklagelser mot S och DF

Delningar

I Sverige har det blivit normaliserat att i den offentliga debatten förtala politiska motståndare med epitet som ”bruna” och ”nazister”. I Danmark, som upplevde nazitysk ockupation inpå bara skinnet, betraktas sådan devalvering och relativisering av nazismens brott som något avskyvärt. Det har Morten Østergaard, partiledare för socialliberala Radikale Venstre, fått erfarna.

I en krönika i Göteborgs-Posten reflekterar tidningens ledarskribent Jenny Sonesson om det stora skillnaderna i politiskt klimat mellan Sverige och Danmark. En sådan skillnad är att de danska Socialdemokraterna nu aviserat att man tänker söka regeringsarbete med Dansk Folkeparti medan Socialdemokraterna i Sverige drar nazi-kortet mot DF:s svenska motsvarighet, SD.

Detta har upprört den tidigare regeringssamarbetspartnern Radikale Venstres partiledare Morten Østergaard så till den grad att han trampat över en retorisk gräns som man som politiker i Danmark i motsats till Sverige förväntas hålla behörigt avstånd till – den att i invandringsdebatten skälla sina politiska motståndare för att vara nazister.

Bakgrunden är att Radikale Venstre, som närmast motsvarar det svenska Centerpartiet, vill se mer eller mindre öppna gränser, medan Socialdemokraterna stramat åt sin invandringspolitik rejält. Man bedömer därför att ett fortsatt samarbete med Radikale Venstre inte längre är möjligt och söker nu i stället koalition med bland annat Dansk Folkeparti inför ett eventuellt regeringsskifte i nästa folketingsval.

Østergaard kunde inte behärska sin besvikelse över beskedet från S-ledaren Mette Frederiksen och kallade i ett överilat utspel Socialdemokraternas aviserade regeringssamarbete med Dansk Folkeparti för ”ett rödbrunt kabinett”. Uttalandet har rönt stor uppmärksamhet och fått skarp kritik. I Danmark anses det nämligen i motsats till Sverige som något alldeles oerhört att rikta nazistanklagelser mot en politisk motståndare.

Tusentals danskar har släktingar som på 1940-talet deporterades till de nazityska koncentrationslägren och nazisternas ockupation är ett nationellt historiskt trauma för hela Danmark. Det är inget man relativiserar genom att vårdslöst naziststämpla sina meningsmotståndare i den politiska debatten.

Østergaards uttalande har fördömts av såväl politiska ledare som ledande historiker. Det är oklart hur utspelet kommer att påverka Radikale Venstres opinionssiffror.

Att i brist på sakargument dra nazi-kortet är däremot vanligt i Sverige, ger inte några större rubriker och väcker inga starkare reaktioner från det omgivande politiska etablissemanget. Det senaste exemplet på detta är L-riksdagsledamoten Christina Örnebjär som i riksdagsomröstningen om den kritiserade amnestin för 9000 afghanska unga män som fått avslag på sina asylansökningar röstade mot sin partilinje och för amnestin.

Innan hon gick in i plenisalen och tryckte på ja-knappen gjorde hon ett uttalande till media där hon konstaterade att det som tidigare betraktats som brunt nu är något som förespråkas av fler partiledare, underförstått även hennes egen, Jan Björklund. Den grova anklagelsen rönte ingen större medial uppmärksamhet eller kritik.

Att som riksdagsledamot kalla sin egen partiledare för nazist skulle i Danmark sannolikt resultera i ett uteslutningsärende. Jan Björklund förefaller dock ta beskyllningen med jämnmod. Svenskarna slapp undan nazistisk invasion och att dra nazi-kortet är här numera så vanligt att de flesta förefaller ha blivit mentalt avtrubbade inför den sortens anklagelser.

 

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

100 KOMMENTARER

 1. Klart att krig alltid är traumatiskt. Men när man lyssnar på danskar som levde på den tiden, som inte var judar, så beskriver de nästan alltid de tyska soldaterna som oerhört artiga. Aldrig några svinerier från deras sida.

 2. Morten Østergaard är vidrig. Hans parti Radikale Venstre är ett exempel på det mest flumliberala och ideologiska man kan hitta.

 3. Läste någonstans att Hitler ingrep personligen och bara timmar innan, stoppade den planerade invasionen av Sverige. Orsaken till detta är väl aldrig riktigt klarlagd. Flera hypoteser finns.

   • Vänstern säger idag att nomineringen var ”ironi”. Man kan fråga sig om tvångsstereliseringarna också var ironi.

   • Du kan ju också lägga till de socialdemokratiska vanföreanstalterna, som fanns fram till 60 – talets slut.

    Där fick graft handikappade sitta till döden skilde dem åt…
    På den tiden, så ville man inte ha graft handikappade ute i det offentliga rummet.

    Kan gott och väl jämföras med det rasbiologiska institutet som upprättades av SAP o. Bondeförbundet.

    • Tron på den sociala ingenjörskonsten för skapandet av den socialistiska övermänniskan är fundamental inom socialismen och är en av dess grundpelare.

     • En tro på övermänniskan, finns som bekant inom kommunism, socialism o. nazism o. fascism.

     • Tror inte att den finns inom fascismen. Har inte sett några bevis för det.
      De övriga tre som du nämnde är socialistiska inriktningar.

   • Får inte glömma de olika koncentrationslägren som sossarna drev under kriget, med Erlander som ansvarig minister. Där allsköns politiska motståndare placerades.

    • Där höll man Även Kommunister Under Uppsikt !!!!!
     Nu Härjar Dom Fritt !!!!!
     Senast i Taberg Hittades Ett Vapenlager !!!!

  • Bl.a./ De fick sin järnmalm ändå, och priset för att invadera Sverige var nog för osäkert.

   Hitlers planer var att kriga österut mot Sovjet och låta nya anfallsplaner bero.

   Kan också vara Herman Görings förbindelser med Sverige som har dämpat anfallsplanerna.

    • Du syftar då på Gustav V.
     ”Alla bäckar små.”…som man säger.
     Han förlänade Herman Göring med den kungliga Svärdsorden, vid ett besök i Berlin innan krigsutbrottet.

  • Mycket från Boden gick till Tyskland och Sveriges sosse regering var redan nazistisk. Det fanns ingen direkt anledning heller när Tyska trupptransporter kunde färdas tvärs över Sverige utan problem. Skulle vara lite som att skjuta sig själv i foten med en mauser.

  • Inte sant.

   Det fanns planer på en invasion av Sverige runt 1943 men rent praktiskt var den inte genomförbar och divisionen som skulle användas för invasionen skickades till kontinenten och sedan över till östfronten.

  • Det där är bara en seglivad myt, underblåst av en massa webannonssering. Trupperna som skulle anfalla, enligt planen fanns inte eller saknade utrustning. Den pansardivision (den 25:e) som påstås skulle ha utgjort spjutspetsen var ett förband under utbildning, som saknade större delen av sina stridsvagnar.

   Tyskarna hade däremot anfallsplaner, vilket dom hade mot alla länder i sitt närområde, om det någon gång skulle behövas (det hade f ö andra länder också). Men att Sverige bara var timmar eller dagar ifrån ett tyskt angrepp, ett par månader efter Stalingrad är rent nonsens.

  • Det är vad man på nätet kallar ”Goodwins lag”.

   När någon kallar motståndaren i en debatt eller tråd för ”Hitler” eller ”nazist” så har den förlorat eftersom den då inte längre har några mer argument.

   Vilket innebär att allt sossarna gör när de insisterar på att likna SD vid nazisterna för den delen av befolkningen som jobbar och har varit aktiva på nätet är att de talar om att de har inga argument eller politik värt namnet och därför måste dra ner hela diskussionen på en känslomässig nivå. De har med andra ord inget förtroende kvar i det folkets ögon.

   • Så är det. Men inte mycket annat att vänta av ”Världens första feministiska regering” som gör allt för att islamisera landet. Samma regering vill också avskaffa yttrandefriheten – i demokratins namn.

 4. Annie tycker SD värnar om sverige på ett obehagligt sätt. Själv värnar hon inte alls om Sverige. Tvärs om vill hon utplåna hela nationen. För ett EU. Som redan nu styr sjuklövern och svenska folket med järnhand. Vi kommer ha noll att säga till om inom tio år. Om vi inte sätter ner foten nu.

   • Villig att sälja ut sitt folk och deras framtida barn för sin personliga karriär… inte särskilt vackert.

  • Annie Lööf är, i likhet med t.ex. Emmanuel Macron, det internationella storkapitalets lakej. Hon kommer att bli rikligt belönad med pengar för sin Sverigefientliga agenda.

  • Hon Gör Som Sin Far !!!!! Kläyyrar På Karriärstegen Tills Pinnarna Brister och Fallet Blir Enormt !!!!

  • Politiker har för mycket makt. Man kan bara inte vända upp och ned på hela pannkakan utan att folk måste få lägga sin röst i frågan. Jag menar exempelvis med Lööf och hennes +30 miljoner till får plats. Och nu är ju risken att vi får åter 4 år av placebopolitik, en ny Decemberöverrenskommelse. Att de 9000 afghanerna fick stanna var faktiskt på grund av denna överrenskommelse, trots att de sagt att den inte råder längre. Sista chansen innan revolt, gott folk! rösta SD.

 5. Stefan Löfvens svar idag till Jimmie om dom 9000 afghanerna säger det mesta.
  ”Googla ordet humanism”

  Har Löfven slutat googla på Arnstad som källa?
  Han har inga svar och hänvisar till ord på google, är det inte fantastiskt vilken oduglig statsminister detta är. HUR kan man ev. rösta på detta i september?
  HJÄLP!

  • Löfven kan ju googla själv, t.ex. på ”humanism och pensionärer”.
   Eller byta pensionärer mot våldtäkter, oprovocerade överfall, rån, etc. Då kanske han lär sig något.

 6. Sossarna och moderaterna har dragit igång många förföljelsekampanjer i Sverige, som slår tillbaka mot dem själva i allt högre utsträckning. Sossarna och moderaterna förstår själva inte de demokratiska principerna, vilket däremot danskarna gör.

  SVT Debatt – Henrik Arnstad skämmer ut Sverige (2015.09.17), en svensk-dansk samproduktion, visar prov på skillnaden mellan länderna.
  https://www.youtube.com/watch?v=xWW63bkIPzA

  • När Danska örlogs sjömän stred på flottbasen Holmen i Köpenhamn mot inryckande tyska trupper och slutligen sänkte den Danska flottan framför ögonen på tyskarna. Då åkte hela tyskaka divisioner bekvämt o säker igenom hela Sverige på järnväg. När Sverige beredvilligt hjälpte tyskarna att spärra av Öresund med ubåtsnät sprängde danska motståndsmän allt som gynnade tyskarna. När över 300 danska unga kvinnor o män bands fast vid pålarna i Ryvangen o sköts av tyskarna ,var Sveriges bekymmer kafferansonerinng. Skrott op Henrik Arnstad siger jeg som Dansk

   • I krig gäller andra lagar än civila lagar. Ifall en nation ger upp så betyder det att alla i nationen ger upp.
    Mest sannolikt de som sköts hade varit i direkt motstånd mot okuperande makt. Där fanns aldrig något ”riktigt” krig mot varken Norge eller Danmark, nationerna blev annekterade för att hindra Britterna att göra det och strypa Tyskarnas tillgång till havet genom Östersjön.

    När Britterna inte han först med att annektera Norge och Danmark (enligt en plan de hade) så annekterade de Island istället till Isländska regeringens protester. Vad tror du hade hänt med Islänningar ifall de börjat skjuta på Brittiska soldater som landsteg, de hade blivit skjutna på fläcken.

    • Fel, Fel, Fel. Alla ger inte upp i ett krig mot ockupanter,
     var har du fått det i från ? Norrmännen slogs i 6 veckor,
     mycket tack vara en försvarsvänlig topografi !
     Danmark har en 70 km landgräns mot Tyskland, motstånd
     mot Världens starkaste militärmakt nyttolös.
     Samtidig kretsade 1.000 tyska bombflyg över Köpenhamn.
     Kapitulera eller bli ett nytt Coventry, hette ultimatumet-

    • I alla ockuperade länder bildades motståndsrörelser som stred mot den tyska ockupationen. Vilken brittisk plan du hänvisar till vet jag inte. 1940 hade britterna fått på nosen i Narvik och räddat armen vid Dunkirk. Dom stod inför the Batle of Brittain där en handfull spitfirepiloter skulle stoppa Tyskland. Glöm att dom planerade ta några länder.

     • Som Ni säger så bildas det motståndsrörelser i ockuperade nationer och straffet för detta var snabbt. hårt och utan någon direkt rättegång.

      Planen som jag referar till var Operation Wilfred och Plan R 4.

      Sen angående Dunkirk. Hitler ville aldrig ha något krig med någon, det var Brittan och Frankrike som förklarade krig mot Tyskland. Hitler hade kunnat slakta alla som stod i Dunkirk ifall han velat. German High command visste om att de stod där och de var omringade.
      Ifall Hitler nu hade haft några intentioner att föra ett krig så hade han gått in mot dem som stod i Dunkirk.

      Vissa menar att skona dessa var en gest mot Churchill att ta sitt sunda förnuft tillfånga men så blev det inte.
      Churchill ville ha ett totalt krig som kom att döda över 100,000,000 människor över hela världen samtidigt som detta blev slutet på Kolonialmakten som var Brittain.

      Egentligen är det väl mest ironiskt idag att UK idag är ett mångkulturellt skithål med pissljummen öl och fotbollslag med 100% icke etniska Britter som spelare samtidigt som tiotusentals Brittiska tjejer blir våldtagna och sålda som sexslavar, syraattacker, Sharilagar och totalitära hat-språks lagar.

   • Jag bodde som barn i Emdrup Banke, en knapp km från Ryvangen,
    vi hörde när tyskarna avrättade unga frihetskämpar tidigt på
    morgonen. Då trodde vi att tyskarna hade skjutövningar
    I Maj 1945 var det stora folksamlingar på Lyngbyvej, jag var där
    7 år gammal ”Frihetskämpe” och så alla likbilar fulla med avrättade
    danska motståndsmän ( många var bara 18-20 år) på väg

    in mot Köpenhamn.
    Detta glömmer jag ALDRIG !!! Numera som SD kallas man Nazist !!!
    Shame on you PK Etablissemanget !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Fanken vad jag är avundsjuk på det Danska folket som får leva i ett normalt politiskt landskap, nästan så man önskar vi var mer inblandat i andra världskriget……

 8. Jag kanske har fel, men nånting säger mig att Henrik Arnstad inte skulle haft nån framträdande plats i samhällsdebatten om han bott i Danmark….

   • Ja nu ja….
    Jag kommer ihåg när Löfven hänvisade till honom som nån slags expert. Han hade ju minsann skrivit en bok!

     • Mycket kan man beskylla honom för men att ha koll på läget är nog det sista man kan beskylla honom för.

    • att påstå sig skriva.. o ha skrivit är 2 olika saker..

     hur vet vi om inte han snodde eller plagierade boken???

     jag tror inte han har kapacietet at skriva ngt.. då han har bevisat att han är rätt dum

 9. Det finns ett par saker som man bör känna till när det gäller nazismen.

  För det första: Nazismen uppstod som en reaktion på marxismen. Om inte den marxistiska ideologin hade spridits i Europa för hundra år sedan så hade inte nazismen uppstått.

  För det andra: 1925 höll Josef Stalin ett tal där han deklarerade att Sovjetunionen skulle stödja marxistiska maktövertaganden i alla länder på jorden. Udden var riktad mot Tyskland där en marxistisk revolution tidigare misslyckats, i princip en krigsförklaring mot Tyskland där oron spred sig för att massmord på miljoner tyskar skulle genomföras av en marxistisk regim.

  På grund av de västmakternas obefintliga stöd till Tyskland visavi det marxistiska hotet sökte sig tyskarna till nazisterna som var de enda som försökte formera ett försvar.

  När vänstern och liberalerna skäller människor för att vara nazister så är det helt korrekt att invända att det var marxisterna och liberalerna som framkallade nazismen och att vänstern och liberalerna därmed har ett kollektivt ansvar även för nazismens brott som faktiskt utfördes i självförsvar av ett folk som slogs för att slippa bli massmördade.

  • marxsister o kommuinister i ryssland mördade många fler .. o med hjälp av stalin fick dom många fler mord genomförda än hitler ngnsin kunde göra…!!!

   ja hitler är ett resultat av marxsimen… hur man än ser på saken så var det pga kommunister som hitler blev som det blev…

  • Då har vi tydligen fått olika information under livets gång. Vill först inflika att jag inget har emot dagens judar och stöder Israel i deras kamp mot Hamas.
   Men det var fattigdom i Tyskland som gjorde att galningen Hitler kunde gå så långt som han gjorde. Fattigdomen berodde på stor del att judarna, dock inte alla, hade tillskansat sig en mycket stor del av kakan. Tyska folket svalt nämligen och var ett lovligt byte för Adolf.

 10. Partiets svenska motsvarighet Centerpartiet har väl samma bekymmer med att hålla sig till verkligheten. Idag i partiledardebatten frågade Annie Lööf om Åkesson visste vad rasism var för någonting. Där kunde Åkesson svara att det vet han, det är bara att läsa hennes eget partis partiprogram från tidigare där man talar om att bevara den svenska rasen och så vidare. Värre rasism har aldrig funnits i något svenskt partis historia.

 11. Sverige, tvärtomlandet är hopplöst långt
  efter i demokratimognaden.
  Lögner och förnekelsen är stor.
  Smittan har förts över sundet.

 12. bra mats bra krönika..

  så är det.. exakt.. i dk.. så är nazi kortet väldigt skarp.. i sv. anv. den som gula kortet i fotboll.. o skillnaden är enorm…

  det påvisar hur korkade o ohumana sv. politiker är.. dom har ingen respekt.för 2ww offer.. o därmed så ringaktar dom Dk o andra länder som norge .. alltså sv. politiker spottar på sina grannländers historia.. för att inte nämna polen baltikum ..etc…

  lövfen.. du borde stå i skamvrån med ditt patrask från MP, V, C, L, M alla patrask från dessa partier borde be offentligt Dk om ursäkt o slut med dumheter… vi vet
  ja lövfen vi vet att din familj var nazister.. o socialdemokrater ville ge hitler fredspris.. så om ngn ska anklagas för nazism .. så är det
  defenitivt du lövfen.. din nazistiska familj… o socialdemokraterna!!!!!

  fy skäms på dig lövfen.. du borde be sv. bef. om ursäkt och avgå
  för nu räcker det.. du skämmer ut sverige !!!!

 13. GPs ledarskribenter där Sonesson tog upp det här har under Alice Teodorescu utvecklats till Sveriges enda läsvärda ledarsida. Läser den alltid på nätet. Där finns förutom de nämnda också Alexandra Boscanin och Adam Cwejman!

 14. Utmärkt Mats!

  Enda sättet för Danmark, Norge och Finland att skydda sig mot det vansinne som infekterat stora delar av Sverige är nog murar och rigorösa gränskontroller, så att smittspridningen kan hejdas!
  Personligen så är jag kluven, jag tar inte längre åt mig av varken nazist eller rasist-kortet.
  Utan har snarare börjat fundera på om jag inte ska gå våra motståndare till mötes och sänka mig till den nivå de insisterar på!

 15. Och i Sverige klampar Lööf på i riksdagens sista partiledardebatt under denna mandatperioden och återigen kallar hon Åkesson för rasist. Orsaken är att Åkesson sagt att invandrarbarn kan vara blivande terrorister. Hätske Annie lööf, vad som har dokumenterats är faktiskt följande: Många invandrarbarn har redan i lågstadiet blivit föremål för socialen vilken konstaterat ett flertal brottsliga gärningar. Men barnen har enligt ”den Svenska modellen” släppts ut till förnyade ”aktiviteter” var gång. Åren går och påföljderna eskalerar för ”barnet” : samhällstjänster, ungdomshem med inlåsning och till slut en förutsägbar destination typ Kumlaanstalten på grund av allehanda grov kriminalitet. På dessa anstalter påbörjas ett gryende intresse för den extrema islamismen och IS m.m. Muslimerna tillstår ju själva att dom inte har tillräckligt med imamer på anstalterna för att kunna stoppa utvecklingen. Så går det till på vägen från invandrarbarn till terrorister Allt detta finns dokumenterat Men Annie Lööf anser väl att denna dokumentation är att likna med rasism.. Bara att läsa på också för dig Annie Lööf.

  • Annie Lööf kommer att få 30 miljoner kronor av det internationella storkapitalet om hon verkar för mer massmigration.

 16. Nazi-anklagelser är egentligen bara en uppgradering av det gammla och rätt trötta rasist-kortet. Jag förstår att pk-folket och deras hantlangare måste göra något när tremen ”rasist” blivigt så relativiserat att det inte längre har någon effekt. Det kommer att fortsätta så länge vi Sverigevänner låter det passera. Förr eller senare kommer det att relativiseras precis som rasistdravlet.

  • Eftersom det numera är vedertaget att man är rasist när man anser att Sveriges åldringar bör prioriteras framför Afrikas dito samt även låtsasbarn.
   Därför får man gärna kalla mig rasist då det inte stör mig alls.
   Däremot kommer jag att ge svar på tal till den som kallar mig nazist så att vederbörande aldrig kommer att glömma vårt sammanträffande.

 17. Visst är de danska partibeteckningarna vilseledande så det är förlåtligt att missta sig – men det är definitivt fel att kalla Radikale Venstre för en motsvarighet till centerpartiet, den rätta jämförelsen är Folkpartiet modell äldre (typ Bengt Westerberg).

  • Namnet Bengt Westerberg säger ju allt. Den personen säljer sin egen mamma för att tjäna en summa pengar.

 18. Tur för Löfven då att han inte bor i Danmark,han står ju och kallar Jimmie för nazist
  med otäcka rötter i alla debatter utom den idag,då hade han inga synpunkter om
  jimmies och SDs rötter konstigt nog,han kanske har fått lite folkvett på gamla dar.

 19. De flesta som försöker tricket att förtala politiska motståndare genom att vara rasister eller nazister, vet egentligen inte vad dessa ideologier innebär. Allt går ut på att svärta ner andra politiska partier, samt att skrämma oinformerade människor. Framförallt innebär detta missbruk en oerhörd vanära mot de människor som verkligen varit offer för dessa ideologier.

 20. Den som skriker nazist mot hederligt folk den har troligen en politisk agenda som utgår ur kommunism. Man vet ju att kommunismen ser demokrater och demokrati som en styggelse.

 21. Epitetet nazist är ett invektiv för nationalsocialist. Det varken finns eller har funnits någon grupp som själva kallat sig så. De allierade segrarmakternas propaganda demoniserade de besegrade och satte sig till doms över dem. Vem som helst vid sunda vätskor inser att detta inte kan resultera i någon rättvis dom. Segrarmakterna dömdes inte för sina enorma krigsförbrytelser, endast de besegrade dömdes för påstådda brott. Även tortyr användes för att framtvinga ”bekännelser” från tyskar.

  Nu föreligger dock en bok i svensk översättning som uppmärksammar vad de allierade gjorde mot tyskarna. Titeln är ”Hellstorm – Nazi-Tysklands död 1944-1947”. Läs recension av boken på nätet. Finns även som film.

 22. De fåtal familjer som kontrollerar massmedia och bokförlag i Sverige har inte låtit oss få veta sanningen om första och andra världskriget. För den som kan engelska finns boken ”The Bad War – The Truth Never Taught about World War 2”.
  Sverigevännen Jan Milld läste boken och publicerade en läsvärd artikelserie i sju delar om Tyskland på sin blogg.

 23. ”Allas lika värde”, ”värdegrund”, ”främlingsfientlig”, ”rasist”, ”farcist” m.fl. ord/uttryck, är total förstörda och helt värdelösa idag.

  Den gemensamma nämnaren för eroderingen är PK! De, som lever glassigt på våra skattepengar, har fått leka på sina ”jobb”/uppdrag, nu är det slut, det är ENOUGH!

  Efter valet, börjar utrensningen sakta, den kommer att pågå i minst 10 år, och någonstans under den perioden, får närmast sörjande gå på PK-begravning; jag kommer bara att skåla då, med vänner som förstått…

 24. Att vara Nazist under andra världskriget var något som många
  av riksdagspartierna sympatiserade med och såg ner på arbetarna
  som var intellektuellt underlägsna.Officerarna och Adeln var rikt
  representerade bland Nazisterna .
  Många av dagens moderater och Liberaler och även centerpartister
  har inte gjort upp med det förgångna och är rädda att tiden skall hinna
  ifatt dem,därför har de SD som syndabockar för att dölja sitt arv från
  sina släktingar.

  • Löfvens morfar var en aktiv nazist och hans mamma var medlem i en nazistförening, så ja det verkar som om han har något att dölja.

 25. Bara i Sverige kan en statsminister kalla ett etablerat parti med över 20 % av valmanskåren bakom sig, rasistiskt och nazistiskt. SD har aldrig varit rasistiskt eller nazistiskt utan bildades för att förhindra folkutbytet som de såg riskerade komma från alla islamister och MENA invandrare.

  • NSDAP blev Tysklands största parti med 33% 1932. De kallade sig själva nazister. Så det beror på sammanhanget, hur mycket PK-låtsasdemokratin failar med sina misslyckanden och lögner och inskränkningar av yttrandefriheten. Då tar förste bäste man över.

   • nej dom kallade sig inte nazister.
    vad får du allt ifrån?
    nazist är ett nedsättande ord som inte har något med nationalsocialism att göra.
    att vara nationalsocialist är att följa naturen och naturens lagar.
    dessutom finns det inget som Walter Gross skrev som va rasistiskt.
    man kan vell liksom Jared Taylor måna om sina egna utom att hata andra.
    vi har rätt till ett eget land här på jorden.

    • Hitler beskrev i Mein Kampf hur han inspirerades av die Sozialdemokraten (Sozis). Nazi är Sozi med national som förnamn. Sozi, nazi.
     Jag får allt ”ifrån” att slösa bort allt för mycket tid på att ta reda såna här grejer. Det är faktiskt mycket lätt att sätta sig in lite djupare än 95% av alla som spontant amatörmässigt skriver om något, nästan vad som helst. Om man anstränger sig att gå litegrann utanför de mest uppenbart söndernötta källorna. Då kan man framstå som så allmänbildad och överlägsen som jag gör. Jag är född Besserwisser. Faktiskt överhuvudtaget bara Besser.

     ”Rätt” är något som en slav ber sin herre att få som nåder. Det är ett onödigt villkor att införa. Har vi vårt land så har vi det. Med eller utan ”rätt” kan filosofer och kockar diska och diskutera om som de vill.

     • Ansträng dig då lite till herr Besserwisser.

      Begreppet ”nazist”
      Begreppet ”nazist” (tillsammans med ”nazism”) är ett nesligt politiskt epitet som uppfanns under 1920-talet av Konrad Heiden som propaganda mot NSDAP och nationalsocialismen. Heiden var en judisk journalist och medlem av det socialdemokratiska partiet (SDP, ett konkurrerande parti). Termen är en variant av smeknamnet för medlemmar av SDP som vid den aktuella tidpunkten brukade kallas Sozi (förkortning av Sozialisten), vilket är en motsvarighet till det svenska begreppet sosse. Nazist-begreppet var också en politisk nidvits, baserad på det österrikisk-bayerska slangordet för ”tok” eller ”lantis”, som härrör från ett i regionen vanligt namn, Ignatz. En svensk motsvarighet idag kanske skulle kunna vara Pellejöns.

     • Det är som nasse. Normal språklig förenkling. Socialdemokrater kallar sig inte själva för sossar, men de är ju det ändå.

  • Men han är nog inte riktigt frisk, får se efter valet när han skall erkänna sig besegrad vad han kommer med då, jag tror att han vägrar att lämna makten.

 26. Centern, eller då föregångaren Bondeförbundet, skrev i
  sitt partiprogram 1933 följande ”rasistiska” formulering:
  ”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar”.

   • Liksom punkt 3 i Bondeförbundets program. Märk särskilt avslutningen.
    ” För bondeklassen måste som en naturlig uppgift framstå bevarandet av de svenska hemmen, hävdandet av familjebandens värde för individerna och samhället, liksom av de värden som ett verkligt hem har att ge åt familjemedlemmarna och särskilt åt det uppväxande släktet.

    Härmed sammanhängande sociala och ekonomiska problem böra uppmärksammas i syfte att underlätta familjebildningen och bereda ökade möjligheter för de unga att vid någorlunda tidig ålder bilda hem.

    De sedligt och moraliskt nedbrytande krafter, som verka i riktning att
    upplösa familjebanden, måste bekämpas.”

 27. ”Rasbiologiska institutet” grundades 1922, efter en socialdemokratisk motion
  Rasbiologin var en naturlig del av den socialistiska ideologin, vilket med all önskvärd tydlighet framgår av boken ”Rasbiologi och socialism”. Denna bok redogör för det tydliga släktskapet mellan socialismen och rasbiologin och där kan man bl a läsa påståenden som:
  ”Att den nordiska rasen är värdefullare än den negroida har åtskilligt fog för sig…”
  Boken gavs ut 1926 och författades av Allan Vougt som var chefredaktör för den socialdemokratiska tidningen Arbetet, mångårig riksdagsledamot och ledamot av socialdemokratiska partistyrelsen samt så småningom även försvarsminister.

  • jag vill nog påstå att vi är rätt överlägsna när det gäller uppfinningar och i att bygga civilsamhällen som fungerar.
   Precis som afrikaner är ganska överlägsna när det gäller t.ex många idrotter.
   Det är inget konstigt och inget rasistiskt i det, det är bara naturligt.
   men man behöver ju inte hata varandra för det.

   • Jag håller helt med. Jag citerade detta för att låta S smaka på sin egen medicin, att visa att ”rasism” som de alltid anklagar andra för, hör till deras egna rötter.

 28. Är Sverige och Danmark två grannländer eller? Visst är det så att Danmark en gång i tiden styrde Sverige? Var tog dessa danskar i såna fall vägen. Idag skulle de verkligen behövas.

 29. Var danska sosse partiet också involverade i nazismen som svenska sosse partiet och center partiet ” gamla bondepartiet”.

 30. Ja, det är lite som att skrika vargen kommer. Att bli brunstämplad i Sverige numera, är som att få en komplimang tyvärr.

  Allt de riktiga nazisterna stod för, alla fasor de utsatte människor för och deras brott, devalveras när berättigad kritik emot en sinnessjuk och verklighetsfrämmande MENA-massinvandring av vuxna män – i huvudsak – jämställs med nazism i olika grader.

  Vi har idag en, till stora delar, genomkorkad vänsterrörelse som på fullaste allvar tror sig vara historiska hjältar när de saboterar allt Sverigedemokraterna propagerar för politiskt.

  Som att vänsteraktivisterna/antidemokraterna skulle åka tidmaskin till den 20 juni 1888 och fysiskt förhindrat det ödesdigra samlaget mellan Hitlers föräldrar – samma hjältedåd…

 31. Kanske bör man också offentliggöra stazi arkiven för att kolla vilka svenska kulturpersoner mfl. som stödde kommunismen.

LÄMNA ETT SVAR