Stora delar av Försvarsmakten kan komma att direkt underställas Nato när eller om Sverige går med i militäralliansen. Det säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Regeringen och Försvarsmakten diskuterar just nu hur det svenska försvaret ska integreras i Nato-organisationen, och hur stor del som ska ställas direkt under militäralliansens befäl.

Den moderatledda regeringen ser en framtid där en större del av försvaret tar order direkt från Nato-högkvarteret i Bryssel.

– Vi har ett centralt svenskt intresse av att Nato har en stark krigsavhållande förmåga, säger försvarsminister Pål Jonson till Sveriges radio.

– Vi har från svensk sida sagt att vi vill vara en pålitlig, uppskattad och inflytelserik allierad inom Nato. Det kommer natutligtivs påverka våra åtaganden till Nato och vår målsättning att stärka Natos försvarsplanering.

Turkiet och Ungern hindrar

Men för att Sverige ska kunna gå med i Nato krävs att samtliga medlemmar i alliansen godkänner Sverige som nytt medlemsland. Än så länge har vare sig Turkiet eller Ungern sagt ja till ett svenskt medlemskap.

Turkiets president Recep Erdogan passade under måndagen på att ånyo fördöma förra veckans koranbränning på Södermalm i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Irakier bränner koranen utanför moskén på Södermalm

– Precis som att tända eld på en kyrka, synagoga eller någon annan religions tempel inte är en rättighet, så kan det inte vara en rättighet att elda koranen, sade han.

– Alla måste begripa att Turkiets vänskap inte kan vinnas genom att erbjuda terrorister plats på gator och torg.

”Putins slav”

Igår, idag och på fredag håller det ungerska parlamentet sina sista omröstningar innan politikerna tar sommarsemester. Men en omröstning om svenskt Nato-medlemskap finns inte med på dagordningen heller denna vecka. Därmed kommer Ungern ta ställning i frågan tidigast under hösten.

Enligt oppositionen är det makt- och regeringspartiet Fidesz som sätter sig på tvären, och inte vill rösta om Sveriges medlemskap i militäralliansen. Företrädare för oppositionen har förgäves försökt få upp ansökan på den politiska dagordningen.

– Tyvärr kan alla nu se att det här är en cynisk fars som ni fortsätter med, kommenterade socialistledaren Bertalan Tóth i ett syrligt anförande i parlamentet under måndagen.

Och Agnes Vadai som är ledamot för centerpopulistiska Demokratiska koalitionen (DK), Ungerns största oppositionsparti, skriver på Facebook att premiärminister Viktor Orbán är ”Putins slav”.

LÄS MER: Riksdagen: Svenska värnpliktiga ska kriga för Nato