kina-protester

Faksimil Twitter

Utrikes

Stora kinesiska protester mot restriktioner och kommunistregimen

Publicerad 11/29/2022
Annons

Efter flera år av stränga pandemirestriktioner tycks tålamodet hos stora delar av den kinesiska befolkningen nu tryta. Tusentals har begett sig ut på gatorna för att protestera och ilskan riktas inte bara mot pandemireglerna utan även kommunistpartiet och censuren.

Det var en lägenhetsbrand i staden Ürümqi som kan ha varit startskottet protesterna över hela landet. Branden tog tio människors liv som inte kunde ta sig ut från sina lägenheter på grund av restriktionerna. Händelsen illustrerade det värsta mardrömsscenariot för miljontals kineser som bor i höghuslägenheter.

LÄS ÄVEN: Misstankarna mot Kina stärks: Forskare vid Wuhan-labbet insjuknade med coronasymptom redan 2019

På nätet har videor och ljudklipp som ska innehålla invånare som skriker och ber om att bli utsläppta cirkulerat. Andra skräckhistorier har handlat om gravida kvinnor som förlorar sina barn och gamla och utsatta som dör på grund av bristande tillgång till medicinsk vård i tid. Samtidigt hålls smittade i fångenskap i stora karantänsläger.

”Ge mig frihet eller ge mig döden”

Protesterna mot pandemirestriktionerna har också inneburit en allt starkare och öppnare kritik mot kommunistregimen och censuren.

I staden Zhengzhou krävde hundratals fabriksarbetare sina rättigheter och hamnade i bråk med polisen när de krossade övervakningskameror och fönster. I Chongqing i filmades en masklös man som skanderade ”Ge mig frihet eller ge mig döden!” – ett samlingsrop som plockades upp av många demonstranter.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Coronahysterin avslöjar människans sämsta sida”

Protester har följt i städer som Shanghai, Peking, Wuhan, Nanjing och Chengdu. Till och med krav på president Xi Jinpings och kommunistpartiets avgång har förekommit – allt tills nyligen otänkbart i ett land som hårt straffar och censurerar alla som är kritiska mot partiet och dess ledare.

På sociala medier sprids videor från protesterna:

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons