bank
Utrikes

Storbanker stal minst 70 miljarder från Europas skattebetalare i avancerat upplägg

Publicerad 10/18/2018
Annons

Närmare 40 journalister från 19 mediaredaktioner i tolv olika länder har i ett samarbete med det tyska journalistnätverket Correctiv avslöjat hur en mindre grupp finansmän tillsammans med några av världens största banker roffat åt sig skattemedel från ett flertal europeiska länder.

Det avancerade upplägget har pågått under åtminstone tio år i det som kallas Europas största skattestöld i modern tid. Minst sex länder har drabbats; Tyskland, Norge, Danmark, Frankrike, Italien och Belgien.

Högprofilerade skattejurister, advokatbyråer och finansinstitut har samarbetat med bland andra Deutsche Bank, UBS och BNP Paribas.

Enligt en advokat som var med och arbetade fram uppläggen, och nu samarbetar med åklagare för att slippa fängelse i Tyskland, menar att detta är kritstrecksrandig organiserad brottslighet.

Bara i Tyskland ska mer än 50 miljarder ha kommits över.

– Man kunde finansiera universitet, utbildning, arbetslöshet och förskolor med dessa pengar. Så skadan är enorm, säger Christoph Spengel som är professor i skatterätt vid universitetet i Mannheim.

Upplägget går ut på att via en rad komplicerade aktieaffärer kring datumet för aktieutdelning komma åt en återbäring på skatt som aldrig ens betalats.

Sverige ska inte vara drabbat.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
817Ryska civila evakueras undan ukrainska attacker i Belgorod
Annons