Bulletins ägare uppges befinna sig i en infekterad konflikt med den egna redaktionen. Det skriver Journalisten. Av mejl som den fackliga tidningen publicerat framgår att huvudägarna saknar grundläggande kunskaper om hur tidningsarbete fungerar. Mindre än en månad efter att Paulina Neuding hoppade av uppges ägarna nu även vilja ersätta chefredaktören Ivar Arpi.

Kaoset på Bulletin fortsätter. Nu framkommer det att anledningen till att förra chefredaktören Paulina Neuding hoppade av den högerliberala tidningen förra månaden berodde på en infekterad konflikt med tidningens ägare.

70 procent av Bulletins aktier ägs av en trio som utgörs av nationalekonomen Tino Sanandaji samt hans två kompisar från studietiden på Handelshögskolan; den iranskfödde investeraren Atta Tarki samt Pontus Tholin, vice VD i Tarkis investmentbolag Nobel Investments. Atta Tarki är styrelseordförande och Tholin VD för Bulletin.

I januari publicerade Pontus Tholin en krönika på Bulletin, utan Paulina Neudings vetskap, trots att hon är juridiskt ansvarig för innehållet på webbsidan. Så snart hon såg krönikan avpublicerade hon den, något som retade upp VD:n och blev startskottet till den ännu pågående konflikten.

Ivar Arpi. Foto: Pressbild

Anklagades för ”maktspel”

Pontus Tholin skickade ett argt mejl till Paulina Neuding där han protesterade mot att krönikan avpublicerats. I mejlet, som Journalisten citerar, hävdar han att Neuding inte hade rätt att ”egenrådigt” avpublicera krönikan och anklagar henne för att ägna sig åt ett ”maktspel”.

Att avpublicera en krönika måste publicistiskt försvaras; det räcker inte att säga att Du egenrådigt gjort detta, och att alla måste vara nöjda med det då Du är juridiskt ansvarig.

Ingen har pressat dig att publicera en problematisk artikel av PR-skäl eller andra skäl; att Du däremot har avpublicerat en artikel trots att den var godkänd av en redaktör framstår snarare som ett maktspel.

Plagiatavslöjanden och fler avhopp

En dryg vecka efter att Neuding hoppat av som chefredaktör avslöjades att Bulletin publicerat plagierade texter. Samtidigt uppmärksammade Negar Josephi, som rekryterats till Bulletins nyhetsredaktion från Sveriges Radio, att hon lämnat redaktionen redan i december.

– Jag hade andra krav på hur man gör nyhetsjournalistik. Det är pressetik och hur man gör daglig nyhetsjournalistik. Hur arbetsledningen förs, sade hon till Samnytt i samband med avhoppet.

LÄS MER: SR-veteran meddelar avhopp från Bulletin efter plagiatanklagelser

I samband med plagiatavslöjandet lade Tino Sanandaji i ett blogginlägg skulden på en ”tidigare medarbetare på Sveriges Radio”. Det är oklart om det var Negar Josephi han syftade på och hon har själv nekat till att ha något med de plagierade texterna att göra. Påpekas bör att Bulletin rekryterat fler medarbetare från den statliga radion.

Alice Teodorescu tystas

Den 5 mars håller Bulletin ”digitalt stormöte”. Förutom de tre huvudägarna Tino Sanandaji, Atta Tarki och Pontus Tholin deltar även de anställda Bulletinmedarbetarna i mötet.

När Alice Teodorescu tar tillfället i akt att ta upp omständigheterna kring Paulina Neudings avhopp som chefredaktör trycker Atta Tarki på en muteknapp så hon inte kan fortsätta prata. Alice Teodorescu av-mutar sig själv för att fortsätta, och blir då tystad igen när Tarki trycker på ”mute”.

– Tror du att du är något slags diktator eller? utbrister Teodorescu.

”Det här är en fars”, menar en av medarbetarna efter mötet, enligt Journalisten.

Tino Sanandaji i skrikattack mot personalen

Tino Sanandaji, som är anställd av Bulletin men inte lyder under chefredaktören utan VD Pontus Tholin, uppges i samband med mötet ha skrikit på medarbetarna och kallat dem dåliga. Det är något som Ivar Arpi bekräftar.

– Ja, det har hänt, exempelvis på stormötet i torsdags. Det är oacceptabelt att bete sig som han har gjort och det har jag sagt till honom. Det är en röd linje för mig. Det får inte hända igen, säger han till Journalisten.

Redaktionen protesterar

Vid ett par tillfällen har redaktionsledningen, och då särskilt Alice Teodorescu, Ivar Arpi, Henrik Sjögren och Per Gudmundson, skrivit protestbrev till Bulletins ägare där de vädjat till dem att respektera det redaktionella arbetet.

Enligt Ivar Arpi har ägarna inte svarat, men däremot uppges de nu söka efter en ny chefredaktör som kan ta över efter honom.

– Jag vet däremot från flera källor att de har sökt efter en efterträdare till mig, säger han till Journalisten.

Exempel ur redaktionens protestmejl till ägarna:

Det är chefredaktören och ansvarige utgivaren som styr tidningens innehåll och det redaktionella arbetet. Om denna enkla princip inte respekteras, riskerar vi att göra Bulletin omöjlig som arbetsplats för just den typ av rakryggade medarbetare vi söker.

Det är vår fasta övertygelse att om inte det vi föreslår görs snarast så riskerar tidningen att tappa fler medarbetare och till och med riskera att gå under inom kort.