fasad bostäder london

Foto: Rept0n1x.

Utrikes

Storbritannien behöver 3 miljoner nya subventionerade bostäder till 2040

Publicerad 1/8/2019
Annons

Rapporten har tagits fram av en kommission med representanter från både Labour och Konservativa partiet. Slutsatsen är att mer än tre miljoner nya så kallade social houses krävs under de kommande 20 åren för att rädda miljoner människor från en framtid i farliga, trångbodda och olämpliga hem.

Tre miljoner bostäder skulle vara mer än antalet som byggdes efter andra världskriget. I dagsläget byggs lite mer än 6 000 nya bostäder per år. Public housing har beskrivits som ett säkerhetsnät och en språngbräda till hemägande.

Kommissionen tillsattes efter branden i Grenfell Tower i North Kensington, London sommaren 2017 där 72 människor miste livet. Boende hade under lång tid uttryckt en oro för brandsäkerheten och bristfälliga elinstallationer i byggnaden.

Kommissionen vill att de nya bostäderna ska göras tillgängliga för fler än de 1,3 miljoner som anses ha det största behovet på grund av trångboddhet och olämpliga bostäder samt hemlöshet och handikapp – ytterligare 1,2 miljoner unga och 700 000 äldre som är fast hos privata hyresvärdar.

Idén skulle uppskattningsvis kosta 225 miljarder pund – fem gånger den årliga försvarsbudgeten. Dock skulle även besparingar göras på 21 miljarder pund.

– Det är dags för regeringen att agera nu. Vi har aldrig varit så splittrade som nation, men byggandet av sociala bostäder är en prioritet för människor över hela landet. Det är sättet vi kan återställa hopp, bygga starka samhällen och fixa den trasiga bostadsmarknaden så att vi kan möta behoven och önskemålen hos miljontals människor, säger Ed Miliband, före detta Labourledare, som ingår i kommissionen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1057Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons