1-AsiaBibiPhoto-link
Utrikes

Storbritannien ger inte asyl till kvinna anklagad för blasfemi mot islam – rädd för muslimska reaktioner

Publicerad 11/12/2018
Annons

Storbritannien ska ha nekat asyl till den kristna pakistanska kvinnan Asia Bibi, som nyligen friades av Pakistans högsta domstol efter åtta år i dödscell på grund av blasfemi mot islam. Detta eftersom de ska vara rädda för ”oroligheter” i Storbritannien och attacker mot sina ambassader, hävdar kvinnans supportrar.

Asia Bibi och hennes familj sökte efter en fristad i Storbritannien efter att hennes dom hävdes. Frikännandet av den 53-åriga katolska jordbrukaren har lett till flera dagars demonstrationen från islamistiska partier som kräver att hon ska hängas.

Fembarnsmamman håller sig gömd i Pakistan efter att Imran Khan’s regering gick med på att starta en juridisk process för att stoppa henne från att lämna landet, en del i en överenskommelse för att stoppa protesterna, rapporterar the Telegraph.

En kampanjgrupp i Storbritannien som är i kontakt med familjen sa att den brittiska regeringen hjälpta Asia Bibi men nekade henne asyl.

– Storbritannien var oroliga för potentiella oroligheter i landet, attacker mot ambassader och civila, sa Wilson Chowdhry vid British Pakistani Christian Association.

– Det verkar som att Storbritannien nu är ett land som är osäkert för de som blivit brännmärkta av anklagelser som blasfemi. Vi är väldigt medvetna om att det finns extremistiska element i landet, fortsatte han.

Stor internationell uppmärksamhet
Chowdhry sa att det finns planer för att hon ska lämna landet men att inga detaljer släpps förrän hon är säkert ute ur landet och tillade att Bibi inte kan lämna innan den juridiska processen för att hålla henne i landet är avklarad.

Domen mot Bibi’s har lett till skarp kritik från kristna runt om i världen, inklusive påven.

Anklagad av två muslimska kvinnor
Hennes problem började när hon plockade bär med andra jordbrukare i Punjab i juni 2009. Ett bråk med två muslimska kvinnor bröt ut efter att hon hade betts hämta vatten när de muslimska kvinnorna sa att de inte kommer dricka från en brunn som rörts av en kristen.

Kvinnorna ska sedan ha påstått till byns mulla att Bibi hade förolämpat profeten Muhammed. Bibi har alltid förnekat anklagelserna och sa att hon blivit falskt anklagad.

En talesperson för inrikesdepartementet sa att de inte kan kommentera enskilda fall men att de ”välkomnar de garantier som Pakistans regering har gett om att hålla henne och hennes familj i trygghet”.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1034”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons