De senaste veckorna har allt fler migranter korsat Engelska kanalen från Frankrike för att ta sig in i Storbritannien illegalt. I lördags meddelade det brittiska försvarsdepartementet att regeringen nu officiellt bett om hjälp med att stoppa dem.

Inrikesdepartementet har gett försvaret till uppgift att stödja kustbevakningen med verksamhet i Doverkanalen, den del av Engelska kanalen som är som smalast. Sundet som skiljer England från Frankrike är som minst endast 32 km brett mellan franska Calais och brittiska Dover.

– Nu arbetar vi hårt för att få fram en plan över hur vi kan vara mest effektiva med vårt understöd, säger en representant för Försvarsdepartementet, till ABC.

235 personer på en dag

Bara i torsdags upptäcktes 235 personer när de tog sig iland på den brittiska sidan. Det är den högsta dygnsiffran som rapporterats hittills. Varmt väder och stilla vindar uppges vara orsaken till att så många vågar sig på resan i små båtar.

De anländande uppgav att de kom från Yemen, Iran, Sudan, Eritrea, de palestinska territorierna, Iran, Kuwait, Egypten, Chad, Mali and Irak, rapporterar BBC. Över 3 400 illegala migranter har nått Storbritannien via Engelska kanalen i 256 småbåtar i år. Migrationsminister Chris Philip kallar situationen ”oacceptabel”.

Den före detta UKIP-ledaren Nigel Farage har vid flera tillfällen gjort inslag i sociala medier om det växande problemet. Han har bland annat besökt Dover där han kunnat filma hur brittiska myndigheter medverkar till att upprätthålla den illegala invandringen genom att plocka upp migranter som först guidats över sundet av franska myndigheter.

Kort efter att han la ut den filmen knackade polisen på hans port för att ”informera om att han inte borde resa under coronapandemin”, något Samhällsnytt skrev om här.

Riskerar bli ett väldans ”hullabaloo”

Ett problem som nu uppkommer belyser Jack Straw, tidigare statssekreterare med ansvar för inrikesministeriet.

– Det räcker med att en enda av dessa jollar råkar kapsejsa och att alla drunknar för att det ska bli ett väldans ”hullabaloo”, även i det konservativa partiet, och då kommer strategin tvingas ändras.

Straw menar att att samarbete med Frankrike är det enda sättet att minska antalet illegala migranter. De franska och brittiska immigrationsministrarna ska träffas för samtal nästa vecka.

LÄS ÄVEN: Nigel Farage fortsätter avslöja illegala migranters lyxtillvaro

Sedan coronapandemin stoppat de flesta transporter genom tunneln mellan Frankrike och Storbritannien har alltfler gett sig ut i båtar över sundet. Båtarna organiseras av smugglare och så kallade hjälporganisationer (NGO). Enligt uppgift korsar vissa våghalsiga migranter till och med kanalen i kajak.

authorimage