På onsdagen hade Rasmus Paludan, partiledare för Stram kurs, planerat att resa till engelska Wakefield för att genomföra ännu en yttrandefrihetsmanifestation genom att bränna koranen. Nu stoppas han dock från att resa in i landet.

Paludan ville genomföra koranbränningen i samband med att ramadan inleds, och för att uppmärksamma fallet med en 14-årig autistisk pojke som fått motta en våg av dödshot efter att ha påståtts vanhelga koranen – ett fall Samnytt rapporterade mer utförligt om på måndagen.

LÄS ÄVEN: Paludan bränner ’horboken’ koranen i England

Säkerhetsminister Tom Tugendhat låter meddela att Rasmus Paludan har lagts till i ”varningsindexet” och ”inte kommer att tillåtas tillträde” till landet.

Uttalandet från ministern gjordes under en debatt i brittiska underhuset som ett svar på West Yorkshires parlamentsledamots fråga:

– Herr Paludan har tidigare fängslats i Danmark för sina hatiska och rasistiska uttalanden. Han är en farlig man som inte borde släppas in i detta land. Kan inrikesministern försäkra mig och mitt samhälle att regeringen vidtar åtgärder för att förhindra detta?

Tugendhat svarade:

– Herr Paludan har lagts till i varningsindexet och därför skulle hans resa till Storbritannien inte främja allmännyttan och han kommer inte att tillåtas tillträde.

Brände koran

På måndagen genomförde Paludan ännu en koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Köpenhamn.

LÄS ÄVEN: Paludan hade rätt att bränna koran – domstol upphäver polisbeslut