➤ STORBRITANNIEN / EU Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson har hamnat i orddispyt med den brittiska statistikmyndighetens chef David Norgrove. Detta efter att Johnson i en debattartikel i The Telegraph i helgen skrivit att britterna slipper betala motsvarande 3,8 miljarder kronor i veckan till EU när Storbritannien lämnar unionen.

Uppgiften stämmer i sak, men Norgrove menar att Johnson från den summan borde ha dragit av de EU-bidrag för bl.a. jordbruk och forskning som Storbritannien samtidigt blir av med när man lämnar EU. Nettovinsten blir alltså något lägre.

I det publicerade brev som Norgrove skrivit till Johnson finns emellertid ingen uträkning som visar vilken nettosiffra Norgrove anser vara den relevanta att nämnda. Storbritannien är en av de stora nettogivarna till EU.

Enligt siffror från EU-upplysningen får Storbritannien tillbaka ungefär en tredjedel av det man betalar till unionen. Britterna tjänar alltså ”bara” motsvarande drygt 2,5 miljarder kronor i veckan på att lämna EU.

Norgrove kallar i sitt brev Johnsons siffra för ”ett klart missbruk av officiell statistik”. Upprinnelsen till konflikten mellan Johnson och Norgrove har politiska förtecken. Johnson var under Brexit-valrörelsen en av de färgstarkaste förespråkarna för att lämna EU, medan Norgrove anser att Storbritannien borde ha stannat i unionen.