➤ KRÖNIKA Inga svenska hemligheter är längre hemliga. Trafikverket, Fortifikationsverket, polisen och 40 andra myndigheter har outsourcat IT-verksamheten. Till och med Datainspektionen har privatiserat sin datahantering. Desto hemligare är information om hur allt gått till i denna informationscirkus.

Ytterst ansvarig är Annie Lööf. Hon var näringsminister i Reinfeldtregeringen. Det var den regeringen som 2011 beslutade att man av kostnadsskäl skulle outsourca svenska myndigheters datahantering. Sammantaget kunde man med detta spara miljarder kronor. Pengar som Annie Lööf behövde för att ta emot 20 miljoner invandrare.

I tre fall har det nu visat sig att man kastat ut barnet med badvattnet. För att göra det billigare att bevara hemligheter har man sålt ut hemligheterna. Hur det gått till på de övriga 40 myndigheter som outsourcat datahanteringen kan man bara fundera över. Därom råder största möjliga tystnad.

När det avslöjades att Trafikverket trotsade lagen vid sin outsourcing och att Säpo upprepat larmat om detta, fick dess generaldirektör Maria Ågren sparken tillsammans med hela styrelsen. Hon hade dock hela tiden informerat regeringen om olagligheterna utan att få någon reaktion. Regeringen förnekade all vetskap om detta, men det visade sig att en lång rad ministrar och statssekreterare tidigt fått vetskap.

Ingen hade dock informerat statsministern! Trots att de i vissa fall haft kunskap i flera år om att sekretessbelagda uppgifter lämnades ut till utländska, icke behöriga operatörer. Till slut tvingade kritiken statsministern att avsätta närmast ansvariga ministrar. I övrigt gäller största möjliga tystnad om denna skandal.

Fortifikationsverket anlitade ett svenskt företag för att digitalisera ritningar över svenska försvarsanläggningar. Detta svenska företag anlitade i sin tur ett kinesiskt företag för jobbet. Uppgifter om 2.400 militära skyddsobjekt sändes till Kina. Information om två miljoner kvadratmeter försvarsfastigheter kom i obehöriga händer. Ritningar över flygflottiljer, flottbaser, kaserner och andra försvars-anläggningar.

Denna skandal hamnade väl dock i skuggan av skandalen på Trafikverket och fick mindre uppmärksamhet. Här gäller största möjliga tystnad från ansvariga politiker.
Polischefen Dan Eliasson godkände att uppgifter ur polisens person- och lönesystem lämnades utan godkänd kryptering till ett kanadensiskt it-företag. Sådan kryptering kan endast godkännas av försvarsmakten. De har inte godkänt detta och regeringen har inte beviljat polisen undantag från lagen.

Sekretessbelagda uppgifter om svenska poliser, deras familjer etc har alltså hamnat i obehöriga, privata händer. Men om detta gäller från regeringen största möjliga tystnad.

Som medborgare har man anledning att oroa sig över denna brist på vaksamhet och uppenbara kunskapsbrist bland politikerna. Vi lever i en värld av cyberkrig och terrorhot. Vi riskerar ständigt att utsättas för terrordåd, dataattacker, datorvirus och annan samhällsfarlig verksamhet.

Vi inser hur lätt det är för en välinformerad fiende att slå ut viktiga samhällsfunktioner. En it-attack mot våra betalsystem lamslår effektivt Sverige. Med kunskap om vår eldistribution kan en motståndare snabbt mörklägga landet. Med tillgång till detaljinformation om vår vattendistribution kan terrorister förgifta vårt kranvatten. De kan med insiderinformation förgifta mjölken i matbutiken.

Eller om det är en islamistisk terrorattack se till att fläskköttet är hälsovådligt. En garanti för att terrorn inte skulle drabba muslimer. För den med tillräcklig kunskap om sådant som borde vara hemligstämplad information är möjligheterna skrämmande stora att med annat än traditionell militärmakt infiltrera och störta Sverige i avgrunden.

Svenska folket borde rytande påminna de styrande, naiva politikerna om att En Svensk Tiger!

Detta är en opinionstext. Den återspeglar skribentens personliga åsikter.