EUs utveckling diagram
Utrikes

Stort missnöje bland EU-ländernas medborgare om unionens utveckling

Publicerad 10/19/2017
Annons

➤ Det är betydligt fler medborgare i medlemsländerna som är missnöjda med hur EU utvecklas än som är nöjda. Det visar EU-parlamentets omfattande opinionsundersökning ’Parlemetern’.

44 procent av de tillfrågade anser att EU utvecklas åt fel håll och endast 31 procent att unionens utveckling går i rätt riktning. Åsikterna varierar stort från land till land.

Mest negativa respektive positiva land
Mest negativa till EU är grekerna – 7 av 10 anser att unionen utvecklas åt fel håll. Flest positiva åsikter om EU:s färdriktning finns i Irland där 6 av 10 tycker att utvecklingen går åt rätt håll.

I Sverige är det fler som ser negativt än som ser positivt på EU:s utveckling. Fyra av tio svenskar gör tummen ned och endast tre av tio gör tummen upp medan tre av tio antingen inte tycker att utvecklingen går i vare sig positiv eller negativ riktning eller inte anser sig kunna svara på frågan.

Det egna landets utveckling
EU-parlamentet har även frågat medborgarna i de olika EU-länderna hur de ser på utvecklingen i sitt eget land. Där är ännu fler missnöjda. Fem av tio anser att deras land utvecklas åt fel håll.

I Sverige är synen på det egna landets utveckling något mer positiv än genomsnittet för EU. Dryg fyra av tio ger Sverige godkänt medan knappt fyra av tio ger betyget underkänt.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
576Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons