På torsdagen rapporterade Samhällsnytt att det Danmarksvänliga uppstickarpartiet Stram kurs ser ut att klara spärren till Folketinget. Dagen efter opinionsbeskedet meddelar Facebook att man blockerar partiets ledare Rasmus Paludan som därmed berövas en viktig kanal att kommunicera med sin väljare inför det stundande folketingsvalet.

LÄS ÄVEN: Överraskande undersökning: Stram Kurs klarar riksdagsspärren i Danmark

Kritiker menar att åtgärden följer ett mönster. Som Samhällsnytt nyligen rapporterat har en rad centrala konservativa opinionsbildare i USA stängts av permanent av Facebook, profiler som stödjer Donald Trump men nu får svårt att nå ut i presidentvalrörelsen nästa år. Samma sak skedde med konservativa röster i Spanien inför valet.

LÄS ÄVEN: Facebooks massblockering av konservativa når ny nivå – beskriver aktörerna som ”farliga”

I Paludans fall handlar det för närvarande om en tillfällig blockering. Partiledaren sätts i karantän av den sociala mediejätten under den danska valrörelsen.

En talesperson för plattformen bekräftar uppgiften och hävdar att den vidtagits för att Facebook inte ska ”svämma över av hat och annat innehåll som skapar otrygghet i samhället”.

Det befintliga innehållet på Paludans Facebook-sida kan fortfarande läsas men partiledaren kan inte uppdatera sidan med nytt innehåll. Stram kurs centrala partisida på Facebook har i skrivande stund inte blivit föremål för motsvarande ingrepp.