Lunds kommun meddelar att nybyggda studentlägenheter i staden i stället ska gå till nyanlända migranter. Slutgiltigt beslut i frågan ska fattas av kommunstyrelsen i nästa vecka. Det uppger Sydsvenskan (19-03-28).

I likhet med många andra kommuner i landet tvingas Lund sedan den så kallade anvisningslagen klubbades 2016 ta emot ett stort antal nyanlända migranter som fått uppehållstillstånd men saknar bostad. I likhet med det stora flertalet kommuner i bostadsbristens Sverige finns i Lund inte några lediga lägenheter för ändamålet.

Ett studentboende i Södra Brunnshög som nyligen stod klart var avsett att lindra bristen på bostäder för de många studerande som söker sig till den anrika universitetsstaden. Så blir det av allt att döma inte nu – de studerande får stå tillbaka när kommunen prioriterar nyanlända migranter.

Sammanlagt rör det sig om 24 lägenheter fördelade på fem studentkorridorer som, om förslaget går igenom i nästa vecka, får en annan typ av hyresgäster än planerat.

Lägenheterna har en hyra på mellan 3 309 och 4 452 kronor i månaden och från Socialförvaltningen meddelas att man hoppas att de nyanlända själva ska kunna betala sina hyror så att skattebetalarna slipper kliva in.

Det framgår inte på hur lång tid de nyanlända ska få hyra de aktuella studentlägenheterna. På andra håll i landet där den frågan prövats har kommunen efter domstolsbeslut fått rätt att säga upp kontrakten efter två år.