Islam Muslimer Salzburg universitet

T.v. Wolfgang Aschauer. T.h. Koranskola i Småland. Faksimil Facebook

Utrikes

Studie: 7 av 10 österrikare anser islam oförenlig med västvärlden

Publicerad 9/28/2019
Annons

En ny studie visar att sju av tio österrikare anser att islam inte är förenligt med västvärlden. Vidare upplever många en oro för muslimska församlingar och vill därför se en ökad övervakning från myndigheter.

Det är den österrikiska tidningen Kronen Zeitung som på torsdagen uppmärksammar studien författad av sociologen Wolfgang Aschauer vid Salzburgs universitet.

LÄS ÄVEN: Österrike förbjuder slöja i grundskolan: ”Främjar integration”

I studien deltog 1 200 personer och svaren visar en överväldigande majoritet av de tillfrågade österrikarna motsätter sig islamisering. Hela 72 procent svarar att muslimer inte är en kulturell tillgång för landet och 70 procent anser att religionen inte är förenlig med västvärlden.

Hälften vill förbjuda moskéer i landet
Vidare framgår det av svaren att hälften av de tillfrågade skulle acceptera lagändringar som begränsar muslimers rättigheter att utöva sin religion. Över hälften, 59 procent, svarade att inga moskéer ska tillåtas i Österrike. En tredjedel av de tillfrågade uppger att de inte döljer utan vågar vara öppna med att de är motståndare till islam.

8 av 10 vill att församlingarna ska övervakas
När det gäller de tillfrågades oro för att muslimer ska utföra terroristdåd i Allahs namn upplever 59 procent en rädsla för detta. Hela 79 procent av de svarande är överens om att muslimska församlingar ska övervakas noggrant av myndigheterna.


Muslimsk kvinna i Stockholms tunnelbana. Faksimil YouTube.

Forskare: ”Inget västerländskt samhälle har lyckats integrera muslimer”
Samhällsnytt publicerade i början av mars en artikel om den nederländske forskaren Ruud Koopmans som har forskat i mer än 20 år om integration och assimilation bland muslimer i Europa och har kommit fram till en tydlig slutsats: islam låter sig inte förenas med demokrati och västerländska samhällen.

I vår artikel, som fick över 88 000 interaktioner i sociala medier, slår forskaren fast att orsaken ligger i själva religionen. Redan år 2013 publicerade Koopmans en rapport med tillhörande undersökning som visar att två tredjedelar av de tillfrågade muslimerna anser att religiösa regler är viktigare än lagstiftningen i det land de bor i.

LÄS ÄVEN: Forskare: ”Inget västerländskt samhälle har lyckats integrera muslimer”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons