kyrka

Pixabay

Vetenskap

Studie: Bra för hälsan att vara religiös

Publicerad 9/2/2023
Annons

Enligt en ny dansk studie där man följt 3 000 personer under nästan ett decennium har religiösa som regelbundet besöker religiösa sammankomster en bättre hälsa än andra. Samtidigt finns betydande skillnader mellan könen.

Danska forskare har tittat närmare på kopplingen mellan besök i kyrka, moské eller synagoga och risken för att dö i förtid eller läggas in på sjukhus.

Man följde 3 000 män och kvinnor i genomsnitt under åtta år och hos de religiösa observerades en 30 procent lägre dödlighet under perioden.

LÄS ÄVEN: Forskning: Träning ger inte smalare midja – maten avgörande

För kvinnorna var skillnaden dock ännu högre – 44 procents lägre dödlighet. Samtidigt hade de religiösa männen en betydligt lägre risk att läggas in på sjukhus.

– Det verkar som om religiös aktivitet är förknippad med lägre dödlighet och bättre hälsa. Det verkar dock finnas en skillnad mellan könen. Vi har inga självklara förklaringar till detta, men kanske använder män och kvinnor religiösa organisationer olika och i olika faser av livet, säger Linda Juel Ahrenfeldt, docent vid Syddansk Universitet och en av forskarna bakom studien, i ett uttalande på Universitetets hemsida som Göteborgs-Posten uppmärksammar.

Mindre cancer och depression

Samma grupp forskare har tidigare funnit att religiösa personer även har en lägre risk för cancer och symptom för depression. De hade också färre ohälsosamma vanor som rökning, för stort alkoholintag, motionsbrist samt sömnproblem.

– Det är väldigt intressant att vi ser hälsorelaterade kopplingar med att gå i kyrka, moské och liknande. Forskare i andra länder har tidigare visat att människor som utövar en tro lever längre och hälsosammare liv. Det är dock ny kunskap att deltagande i en religiös organisation bland vuxna i Danmark har så betydande hälsokonsekvenser, även i en sekulär kultur som den danska, säger professor Niels Christian Hvidt vid Syddansk Universitet.

LÄS ÄVEN: WHO: ”Aspartam eventuellt cancerframkallande”

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
818Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons