Ny forskning visar att ett näringsämne som finns i rött kött, som nötkött och lamm, faktiskt kan hjälpa till att bekämpa cancer. Forskningsresultateten publicerades förra veckan i tidskriften Nature.

Det är forskare vid University of Chicago Biological Sciences Division som funnit att vaccensyra – en långkedjig fettsyra i kött och mejeriprodukter från betande djur som kor och får – förbättrar förmågan hos CD8+ T-celler i immunsystemet att infiltrera tumörer och dödar cancerceller.

LÄS ÄVEN: Studie: Sämre mat ger sämre sömn

– Det finns många studier som försöker dechiffrera sambandet mellan kost och människors hälsa, och det är väldigt svårt att förstå de bakomliggande mekanismerna på grund av det stora utbudet av mat som människor äter. Men om vi fokuserar på bara näringsämnena och metaboliter som härrör från maten, börjar vi se hur de påverkar fysiologi och patologi, säger Jing Chen, professor i medicin vid UChicago och en av författarna till den nya studien.

– Genom att fokusera på näringsämnen som kan aktivera T-cellssvar hittade vi en som faktiskt förbättrar antitumörimmuniteten genom att aktivera en viktig immunväg.

Avråder från att äta rött kött

Samtidigt betonar forskarna att poängen med studien inte är att råda folk att äta mer rött kött.

– Det finns en växande mängd bevis om de skadliga hälsoeffekterna av att konsumera för mycket rött kött och mejeriprodukter, så den här studien bör inte tas som en ursäkt för att äta mer cheeseburgare och pizza, säger Matt Wood, biträdande kommunikationschef på UChicago Biological Sciences Division.

– Snarare indikerar det att näringstillskott som vaccensyra kan användas för att främja T-cellsaktivitet.

Förra månaden påstod en studie av forskare från Harvard University att äta bara två portioner rött kött i veckan ökar risken för att utveckla diabetes typ 2 senare i livet med en ökad risk med en större konsumtion.

LÄS ÄVEN: Forskning: Träning ger inte smalare midja – maten avgörande