Studie: Jämställdhet ökar skillnaderna mellan könen

Delningar

I ännu en studie bekräftas att desto högre jämställdhet ett land har, desto mer maximeras skillnaderna mellan könen. Slutsatserna, som är långt ifrån nya, anses ”kontroversiella” i Sverige.

– Detta är egentligen inget nytt, vi har sett liknande resultat i flera stora studier de senaste 15 åren, säger Erik Mac Giolla, forskare i psykologi vid Göteborgs universitet och lektor vid Högskolan väst samt huvudförfattare till studien, till Forskning & Framsteg.

I studien, som omfattar 22 länder, framgår att då människor själva får bedöma sina personligheter blir skillnaderna mellan könen större i jämställda länder.

Kategorierna man fått bedöma är öppenhet, samvetsgrannhet, extroversion/introversion, välvillighet samt känslosamhet.

I länder med hög jämställdhet skattade kvinnorna särskilt egenskaperna välvillighet och extroversion högre än män.

I andra studier har man sett liknande resultat avseende val av utbildning.

– I Sverige finns det till exempel färre kvinnor inom typiska ingenjörsutbildningar än i Algeriet, säger Erik Mac Giolla. Detta går alltså i linje med våra resultat.

– Det finns teorier om att de biologiska skillnaderna kommer fram när jämställdheten ökar, säger Erik Mac Giolla. Andra menar att ökad jämställdhet kan göra könsidentiteten mer betydelsefull, vilket kan förklara att män och kvinnor då gör olika val.

Tabu i Sverige

Enligt Erik Mac Giolla är detta varken något nytt eller kontroversiellt inom personlighetsforskningen, men i Sverige tycks många samhällsvetare och humanister tycka det.

Studien ska ha fått stor uppmärksamhet internationellt men i Sverige är medierna inte intresserade.

Varför det anses kontroversiellt i Sverige vet han inte, man Erik Mac Giolla tror att resultaten går emot ”någon form av konsensus om könsrollerna”.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

60 KOMMENTARER

 1. Sverige är den sista Sovjetstaten (inte Norge som S-ministern Rosengren en gång sa) eftersom det kommunistiska manifestet finns här i form av den allsmäktiga värdegrunden och den får aldrig ifrågasättas.
  Ens med modern forskning. Vi lever i ett land med ruttnande fundament av floskler och genustrams.

  • Utrikesminister Wallström och den feministiska regeringen kommer att kontra med ”more of the same”.

   Södertörns högskola får mer pengar för sin Genus forskning: Gemensamt för oss som forskare är vårt intresse av hur makt och kön samspelar i samtid och dåtid osv osv.. Många av oss arbetar dock inom en postkolonial och/eller queerfeministisk teoribildning.

   queerfeministisk teoribildning.. med sådan teoretisk bas.. vad kan gå fel?

 2. Det finns ju facit. Ju mer den s k feminismen brett ut sig och desto mer regeringen understryker att den är feministisk, desto konstigare har samhället blivit. Vi kan bara ta feministisk snöskottning och sk genuscertifiering som exempel.

 3. Det är vetenskaplig fakta sedan 25 år tillbaka i tiden.
  Ju högre jämlikhet mellan könen har kulturellt så får de biologiska skillnaderna större utslag.

 4. Dom förstår kanske inte att dom faktiskt har det riktigt bra i detta land. Bredvid oss i asiatiska och andra kulturer är kvinnan en slav. Men såklart de blir ju kränkta bara de ser en man titta fel på stolen här, dvs med ”manspreading”. Jag tycker de borde skärpa till sig och bli kvinnor själva. Sluta färga håret rosagrönt och ta ut kobjällran ur näsan. Bete er som respektabla människor så ni blir kvinnor på riktigt själva först.

 5. Hög jämställdhet och lika löner, gör att plastikkirurgerna gör guldaffärer då fler kvinnor får råd att förbättra sin ”CV”…..

 6. En av kommunismens grundstenar är att vi föds som oskrivna blad och kan formas till vad som helst. …Och om bara kommunisterna får ”ta hand” om samhället så kommer de skapa nya människor för en ny tid. …Visst kan det bli lite… ehhum.. ”inkörningsproblem” som kan kräva att några hundra miljoner människor deporteras och/eller avrättas, men sen går det som tåget. Är det tänkt.

  Sverige är, utan att den hjärntvättade medelsvensson förstått det, fullständigt indränkt i kulturmarxism. Från vänster till ”höger”. Alla är de kulturmarxister. Därför blir alla fakta som motsäger marxismen till otroligt heta potatisar. Potatisar som måste grävas ned och glömmas av. Det här med att skillnaderna melan könen förstärks när folk får verklig valfrihet går ju stick i stäv med den här tomma blad-teorin, ty det visar ju att det finns nedärvda könsroller.

  I Sverige kommer kulturmarxismen alltid först.

   • Men det är ju de att de tvingas avsluta experimentet preciiiis innan det börjar bära frukt. Om de bara avrättat nån liiiten miljon till så hade det säkert funkat.

   • Socialistiskt sätt att tänka verkar vara ett medfött personlighetsdrag.
    Varje generation kommer således att tvingas att släpa på sitt lass med socialistmänniskor.
    Femimismen är en av vår tids värsta socialistideer, eftersom feministiska projekt kräver en allsmäktig stat för att kunna genomföras.
    Invandrarkatastrofen är också resultatet av socialismen, eftersom den inte hade kunnat uppstå utan mycket stora offentliga satsningar.
    Om, ”flyktingarna” hade blivit lämnade åt sig själva här i Sverige eller blivit hänvisade till frivilliga krafter, så hade omfattningen av eländet aldrig blivit så stort.

  • Den socialistiska övermänniskan är ett av socialismens mål som alla socialistiska samhällen strävar efter.
   Med detta i tanken så framstår sossarnas likvidering av oönskat genetiskt material i mentalsjukhusen, startandet av det rasbiologiska institutet i Uppsala och kastreringen av oönskade personer som helt logisk.

 7. Försök att införa lite genuspedagogik hos en flock av några av våra närmaste släktingar som t.ex. gorillor eller schimpanser som vi delar 98% av våra gener med. Arv och gener har kanske någonting med hur de olika könen fungerar psykologiskt.

 8. Har dom verkligen utrett om jämställdheten gäller mellan alla 21 könen HBTQXYZÅÄÖ osv?
  Eller är det åter till verkligheten med de två verkliga dvs man och kvinna 🙂

 9. Det värsta är att våra barn blir hjärntvättade hela dagarna i skolan… ett hästjobb för föräldrar att ständigt avprogrammera.

  • Jag förstår numera mycket bättre berättelser från Sovjettiden, där barn ’angav’ oliktänkande föräldrar. Gissar att det många gånger var mer fråga om att barnen var oerhört kluvna över den diskrepans mellan världsbilden som fanns hemma respektive i skolan, och mindre barn kan ju inte dölja och ställer frågor.
   Vilket fruktansvärt öde det måste ha varit för de barn som senare måste förstått att det var de som skickat sina föräldrar i döden. För sådant förekom ju.

   • Helt generellt sagt påminner nuvarande Sverige otroligt mycket dåvarande Sovjet med en del av samhälle som är högt ideologiskt indoktrinerat och driver landet mot avgrunden oavsett verklighet och folkets vilja.

 10. i Sverige bär nästan alla kvinnor långbyxor sådana dumhuvuden
  varmt fuktigt och en miljö för infektioner.

 11. Det är tävling och konkurrens för att ha det bättre i varje samhälle. Om det finns inte nån möjlighet att skaffa mer makt pga arbete (höga skatter) eller nåt annat, då kommer kön användas som maktverktyg också. Nämligen kan vi alla se det dagligen i Sverige där tes ”jag är bättre eftersom jag är kvinna” används som slagträ överallt. I fall en människa kan inte använda det direkt (pga naturliga omständigheter) går det bra att skrika ”jag är feminist” (med hint att alla andra är idioter som börde ”krympa tillbaka under sin sten”). Vi har sett det många gånger och det aldrig ledde till nåt bra.

  • Tyvärr saknar Lööf förutsättningarna för att förstå vad andra säger då hon bara lyssnar till sig själv och sin fullkomliga besatthet över att öppna Sveriges gränser för fri invandring. Detta är anledningen till hennes fasa för SD `s inverkan på en alliansregering och söker stöd hos MP varifrån hon fått ta över en del röster. Hon är mycket FARLIG för vårt land och borde tas om hand för livslång säkerhetsförvaring.

 12. Medias makt över sanningen. Antingen ljuger man friskt eller så förtiger man sanningen. Sedan har man mage att klaga på misstänksamheten mot journalister. I mindre demokratiska länder förföljs, fängslas och dödas journalister som rapporterar sanningar. I Sverige mörkar journalister på eget initiativ utan hot från myndigheterna om förföljelse.

 13. Margot Wallström höll inte med. Det gjorde nog inte den kvinnliga delegationen som iklädde sig sjal i respekt för den intoleranta vahabismen i saudiarabien häromsistens heller. De kanske gillar lite smisk på rumpan av en riktigt arab också. Ha ha.
  Den feministiska regeringen med sjalar. Jag säger då det. Bekräftar teorin perfekt.

 14. På senare år förekommer ett visst mantra ständigt och jämnt i media: ”Forskning visar att…” och då menas att all vidare diskussion skall avstanna eller att alla med andra åsikter skall hålla tyst… Nu får vi se vad media tycker om vad just denna ”forskning visar”… tigandet är talande! För egen del har jag stort sett slutat lita på ’forskning’ som kan vara allt från riktiga, grundliga doktorsavhandlingar ned till taffliga små studentuppsatser, inspirerade av grådaskiga luggslitna gamla docent-typer från -68 som lägger orden i munnen på aningslösa, oerfarna studerande som bara känner sig duktiga när de får fram ’resultat’ som man kan dra vänsterpolitiska slutsatser ur…

  • Tyvärr finns det många forskare som tror mer på marxistiska dogmer än på verkligheten omkring dem, men en stor del handlar också om hur media rapporterar forskningsresultat. Klimatlarmen blir t.ex. nästan alltid överdrivna när de filtreras genom media som av både ideologiska och ekonomiska skäl vill få oss att tro att världens undergång är nära.

 15. Paradoxer finns det gott om, nu senast visade det sig
  att om kunden lade tillrätta streckkoden så fick den som
  satt i kassan det lättare men det tog längre tid än annars.
  Den paradoxsala fryspunkten har väl alla hört talas om,
  absolut rent vatten kan hållas flytande till minus 40 C
  men förorenas eller skakas vattnet det minsta blir isen varmare
  och temperaturen stiger till noll.

  • inte ens samma riktnummer av ”paradox” som som dessa ”inverse result”-studier har för dem som har som hypotes att biologi inte har någon inverkan på betéende o intressen.

 16. Det är väl bara att läsa Jordan B Petersons olika rapporter från sin forskning!

  Nu kommer jag att lägga in en faktor som jag är helt övertygad om att det påverkar framtida studieval: Breddningen av den Svenska högskolan.

  Allt vi läser är numera högskola oavsett om det är akademiska studier eller inte, dessutom har vi ett enormt utbud av alla former av eftergymnasiala utbildningar och då både akademiska och postgymnasiala.

  Man nämner här Algeriet och jag är övertygad om att högskolestudier i Algeriet är mer definierade och betydligt mer avgränsade än i Sverige. Sedan måste man se hur arbetsmarknaden ser ut:, att nästan tjäna lika mycket som förskolelärare som nyexaminerad ingenjör, lockar knappast fler kvinnor till ingenjörsstudier.

  • Det skjuts , knivhuggs , rånas och våldtas hos mig också .

   Sanningen är hemsk , men den som vaknat upp och sett ”nya Sverige” kan inte somna om igen !

 17. Förstår inte riktigt varför den forskningsrapporten skulle visa att jämställdheten är negativt. För det första så handlar det om statistik. I länder med hög jämställdhet så kan människor vara som de vill. Kanske väljer de flesta kvinnor fortfarande ”typiska” kvinnoyrken t ex. Men det som är viktigt med jämställdheten är ju inte det utan att alla har samma möjligheter oavsett kön. Forskningen visar således (och lite ironiskt för att de flesta här verkar tycka att det är ett bevis på att jämställdheten är något negativt) att jämlikheten (som vissa kallar feminism) inte alls är det hot som många tror och inte alls har för avsikt att ta bort skillnader mellan könen utan bara ge varje människa lika möjligheter.
  Kanske har den här forskningen inte fått så mkt uppmärksamhet i Sverige för att den faktiskt inte visar på så mycket mer än vad de flesta redan vet?

LÄMNA ETT SVAR