migranter båt

Faksimil Twitter

Utrikes

Studie varnar för överskott av män

Publicerad 8/8/2021
Annons

Konsekvenserna av det väntade överskottet väntas bland annat bli social oro. Till år 2100 kan över 20 miljoner flickor saknas.

Redan om tio år kommer världen att präglas av ett överskott av unga män i delar av världen. Det visar en ny studie som publicerats i den medicinska tidskriften BMJ.

Underskottet på nästan fem miljoner för få flickor till 2030 hänvisar man till selektiv fosterdiagnostik i länder där man värdesätter söner högre än döttrar. Metoden har ökat under de senaste 40 åren, framför allt i delar av Asien och sydöstra Europa. I ett annat scenario kan 22 miljoner flickor saknas i världen år 2100.

LÄS ÄVEN: Forskning: Allt färre män med låg utbildning blir fäder

”Färre än det väntade antalet kvinnor i en befolkning kan resultera i förhöjda nivåer av asocialt beteende och våld, och kan i slutändan påverka långsiktig stabilitet och social hållbar utveckling”, skriver man.

Studiens författare efterlyser nu bättre registrering av selektiv fosterdiagnostik för att kunna motarbeta fenomenet och fler initiativ för utbildning. Ett bredare mål avser behovet att påverka så kallade könsnormer man anser är kärnan till de skadliga metoderna.

Mansöverskott i Sverige

I och med de senaste decenniernas höga invandring av företrädesvis unga män har ett mansöverskott även blivit ett problem i Sverige. Trots att invandringen skett främst från misogyna kulturer och detta bevisligen genomförts på bekostnad av svenska kvinnors trygghet, är det en fråga som debatterats sparsamt.

LÄS ÄVEN: Invandringens effekt på europeiska kvinnors frihet under lupp i ny bok från Ayaan Hirsi Ali

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
828Förre Nato-toppen: Nato-länder kan skicka soldater till Ukraina
Annons