försäkringskassan

Foto: Jonas Engholm

Inrikes

Svårt handikappad pojke bröt nacken efter operation – nekas assistans

Publicerad 1/16/2020
Annons

16-årige Adrian Edin har en svår CP-skada. När han bröt nacken efter en ryggoperation blev sjukhusvistelsen längre än planerat och då beslöt Försäkringskassan att säga upp hans assistans. Nu tvingas mamman skriva ut sonen en gång i månaden.

Adrians vårdtyngd har ökat mycket efter nackskadan – eftersom han nu är väldigt spastisk. Han har legat på sjukhus sedan i september 2019.

– Efter att han har brutit nacken ringer Försäkringskassan och säger att nu har det gått fyra veckor så nu får ni inte använda assistansen, berättar hans mamma Sara Edin för SVT.

Trots att SVT fått en fullmakt vill inte Försäkringskassan uttala sig i det enskilda ärendet. De skriver att ”huvudregeln är att assistansersättning inte kan utgå vid sjukhusvistelse.” I undantagsfall kan man få fyra veckors assistans – men sedan anser man att sjukvården har lärt känna personen.

Tvingats byta avdelning 13 gånger

Adrian har tvingats flytta 13 gånger mellan fem olika avdelningar under sjukhusvistelsen, säger Sara Edin. Hon berättar vidare att det ibland är ny personal även om man varit på samma avdelning en längre tid.

För att få behålla assistenterna har mamman tvingats skriva ut Adrian i 48 timmar var fjärde vecka – för att sedan få honom inskriven igen.

– Det är andra utskrivningen nu som vi gör. Vi drog ut på tiden första gången och där har vi inte fått någon ersättning för assistans så då har jag fått ta ett lån, säger Sara Edin.

Fast i ett moment 22

När Adrian väl är färdigbehandlad kommer han behöva nya assistenter när han kommer hem. Då måste de först läras upp. Detta innebär ett moment 22 där Adrian riskerar behöva ligga kvar på sjukhuset längre än nödvändigt om det inte finns färdigutbildade assistenter när han ska komma hem, menar Helena Elding Larsson, verksamhetschef för barnmedicin SUS.

Sjukvården har gjort en orosanmälan enligt socialtjänstlagen eftersom de ser vilken belastning det är att behöva skriva ut Adrian när han inte hunnit behandlas färdigt.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1013Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons