Den rasidentitära Black Lives Matter-rörelsens protester som ofta samordnats med vänsterextrema Antifa har i många fall urartat till kravaller och upplopp med inslag av våld, vandalisering och plundring. Det har ändå försvarats med att syftet är gott och att den “strukturella rasismen” måste bekämpas. Den profilerade svarte opinionsbildaren och journalistem Coleman Hughes håller inte med. “Rasismen i USA och västvärlden har aldrig varit så liten som idag”, berättar han i en intervju med SVT

Enligt Hughes finns ingenting som motiverar eller legitimerar de globala och ofta våldsamma protester som iscensatts av den marxistiska Black Lives Matter-rörelsen. Polisingripandet som ledde till att den livsstilskriminelle drogmissbrukaren George Floyd avled är inte representativ, förklarar Hughes.

Av de totalt 55 obeväpnade personer som dog i samband med ett polingripande i USA förra året var endast 19 svarta. “Ingen jag känner vet namnet på någon av de vita som dödades. Däremot kan alla namnet på de svarta: George Floyd, Breonna Taylor, Alton Sterling, Walter Scott, Michael Brown”, konstaterar Hughes.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Han förnekar inte att det finns en historia av rasism mot svarta i USA men menar att detta tillhör just historien och att många människors verklighetsuppfattning släpar efter. “Rörelsens bild av strukturell rasism är förlegad”, slår Hughes fast.

Hughes nämner också att i vissta städer begås nio av tio skjutningar av svarta eller hispaniska förövare och ställer den retoriska frågan vad poliser ska göra när de konfronteras med dessa våldsmän. “Ska polisen låtsas som att det inte finns några rasrelaterade mönster för hur kriminaliteten ser ut?”

Att montera ned polisen som Black Lives Matter kräver menar han slår tillbaka mot svarta brottsoffer. “Svarta ringer också till polisen och vill ha skydd mot brott”.

Hughes berättar det för svarta i USA idag som anstränger sig inte finns något glastak för att bli framgångsrika i samhället. Han tar sig själv som exempel och menar att han snarast är privilegierad efter att ha studerat filosofi vid universitetet och fått uppdrag som skribent för ansedda tidningar som New York Times och Wall Street Journal.

Att Black Lives Matter lyckats piska upp sådana stämningar som man nu gjort menar Hughes beror på att de varit skickliga på att utnyttja sociala medier. Rörelsen förde en tämligen anonym tillvaro innan Facebook och Twitter exploderade som plattformar att nå ut med.

I ett längre samtal med den populäre talk show-värden Dave Rubin utvecklar Hughes sin kritik om vänsterns retorik och uppfattningar om rasism. Den delen av samtalet kan ses nedan.