Vid 19:20-tiden på onsdagen fick stadsbiblioteket påhälsning av en person med annat ärende än att inhämta lite boklig bildning. Mannen uppträdde aggressivt, gick lös på inredningen, välte bokhyllor och gick dessutom till fysisk attack mot den väktare som numera alltid måste finnas på plats för att säkerställa ordningen.

Det var när väktaren försökte hejda ogärningsmannens vilda framfart som dennes aggressivitet riktades mot honom. Den 25-årige väktaren skadades så pass allvarligt att han fick föras med ambulans till sjukhus. Efter omplåstring kunde han dock lämna sjukhuset.

Våldsverkaren försvann efter vandaliseringen och misshandeln från platsen och har ännu inte kunnat gripas. Polisen har gått ut med ett knapphändigt signalement där förövaren beskrivs som svarthårig, svartklädd och cirka 170 cm lång. Man vädjar till personer som gjort iakttagelser i samband med händelsen att höra av sig.

Polisen rubricerar händelsen som våld mot tjänsteman och skadegörelse.

Utbrett problem
På senare år har bibliotek i hela landet, främst i invandrartäta så kallade ’utsatta områden’, i allt högre grad utsatts för störningar, hot, vandalisering och våld. I flera fall har bibliotek tvingats stänga helt eller på vissa tider till följd av problemen.

De tidigare och mer sporadiska störningarna orsakades i huvudsak av svenska missbrukare, hemlösa och psykiskt sjuka. Det som nu eskalerat kraftigt är relaterat till ungdomsgäng med invandrarbakgrund.