Screenshot 2019-02-13 at 08.44.20

Stefan Michnik.

InrikesUtrikes

Svensk domstol vägrar lämna ut domare från Stalin-tiden misstänkt för olagliga dödsdomar mot frihetskämpar

Publicerad 2/13/2019
Annons

Mats Hagelin, rådman i Göteborgs tingsrätt, har avvisat en officiell begäran från Polen om ett utlämnande av en domare från Stalin-diktaturens tid som misstänks ha utfärdat olagliga dödsdomar mot medlemmar i motståndsrörelsen under 1950-talet.

Hagelin motiverar sitt beslut genom att deklarera att de brott som den före detta domaren, Stefan Michnik, misstänks ha begått i Polen täcks av preskriptionstiden enligt svensk lag, rapporterar Radio Poland.

Det var i oktober förra året som en polsk domstol utfärdades en europeisk arresteringsorder för Michnik, som misstänks ha begått 30 brott ”som bär tecknen för brott mot mänskligheten” i Warsawa under 1952 och 1953.

Krav redan 2016
Redan 2016 krävde historikern Tadeusz Płużański – ordförande för “Łączka”-stiftelsen och författare till många böcker om kommunismens brott och till en artikel om Stefan Michnik i tidningen Gazeta Polska – i en intervju i Radio Poland att Michnik ska utlämnas till Polen.

Journalisten frågade honom om han tror att utlämning från Sverige är möjlig.

– Såklart, det måste vi hoppas. Han är skyldig till domstolsbrott, han dömde polska patrioter som stod upp mot Sovjetockupationen till döden. Som en domare vid Militärdomstolen i Warsawa dömde han mot Polens intresse, medveten att hans domslut skulle leda till döden för polska hjältar som kämpade för frihet, svarade Płużański.

Stefan Michnik är idag 90 år gammal.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons