➤ En man i 30-årsåldern har gripits av holländsk polis i samband med en räd mot en islamistisk terrorcell. Mannen uppges vara svensk medborgare. Svenska Säpo vill inte uttala sig, utöver en bekräftelse av att man känner till gripandet.

Mannen misstänks för att, tillsammans med tre andra personer i 21-30-årsåldern, ha planerat genomföra ett eller flera terrorbrott med muslimska motiv. Gripandet skedde på julaftonskvällen av en specialstyrka tillhörande DSI mot fyra adresser i Rotterdam-området.

Den 30-årige mannen som i rapportering benämns som ”svensk” ska ha rest med flyg från Sverige och anlänt till adressen samma dag som tillslaget ägde rum. Mannen har enligt uppgift stått under bevakning av en utländsk underrättelsetjänst, oklart vilken, som ska ha informerat den holländska polisen om att 30-åringen nu befann sig i Holland.

Det finns i nuläget inga tillgängliga uppgifter om hur långt framskridna terrorplanerna var, vilken typ av attentat det är som planerats eller vilka mål de skulle riktas mot. De fyra männen har frihetsberövats och har förhörts. Vad som framkommit vid dessa förhör är i skrivande stund oklart.

Datorer ska ha beslagtagits vid tillslagen för genomgång av innehållet. Några vapen eller sprängämnen ska däremot inte ha påträffats.

.