Extremt hög smittspridning av covid i kombination med en vårdapparat ställd under sparbeting har fått den svenska intensivvården att kollapsa. Nu tvingas Sverige be omvärlden om hjälp. Vädjan har hörsammats av Danmark som förklarar sig beredda att skicka vårdpersonal som bistånd till Sverige och även ta emot svenska intensivvårdspatienter på danska sjukhus.
Enligt de senaste siffrorna från EU:s smitt- skyddsenhet (ECDC) har Sverige nu den största smittspridningen av covid-19 i hela EU. På landets underdimensionerade och underbemannade intensivvårdsavdelningar råder kaos med personal som går på knäna av den omänskligt höga arbetsbelastningen.
Situationen närmar sig kollaps efter en lång tid av överbelastning och Sverige har nu skickat ut ett nödrop till de övriga nordiska länderna som dels klarat smittskyddet avsevärt bättre än Sverige men också har betydligt fler vårdplatser per capita. Medan svenska medier är fåordiga om det svenska vårdhaveriet har nödhjälpen till Sverige slagits upp stort i Danmark.
Påminner om Läkare utan gränsers u-landsbistånd
Jyllands-Posten är en av de danska medier som rapporterar om hur danska läkare nu rycker ut och erbjuder Sverige hjälp med intensivvårdspatienter på ett sätt som normalt brukar förknippas med Läkare utan gränsers insatser i u-länder. Man förklarar sig beredd att skicka vårdpersonal och utrustning till Sverige men öppnar också dörrarna för att låta Sverige skeppa svårt sjuka covid-patienter till Danmark för vård.
– Vi kan antingen skicka danska intensivvårdsläkare för att hjälpa till på sjukhus i Sverige, eller så kan vi ta emot svenska patienter som vi kan behandla på danska intensivvårdsavdelningar, förklarar företrädare för Dansk förening för anestesiologi och intensivvård (Dasaim).
Väntar på formell begäran
Enligt Joachim Hoffmann-Petersen, som är ordförande för Dasaim och parlamentarisk kandidat för de konservativa i Danmark, väntar man nu bara på den formella officiella begäran från de svenska myndigheterna som behövs för att man ska kunna agera.
En sådan dröjer dock rapporterar det danska Utrikesministeriet, trots larm till Danmark och de övriga nordiska länderna från regionerna i Sverige. Den behövs som underlag för att veta hur mycket hjälp Sverige behöver och jämföra med hur stora resurser Danmark kan avvara i vårdbistånd.
– Hjälp till Sverige förutsätter alltid att vi har den kapacitet som Sverige kan behöva och att vi inte kompromissar med vår förmåga att hantera situationen i Danmark, säger ministeriet.
Kan vara här på 24 timmar
När formaliteterna är avklarade kan danskt vårdbistånd ges till Sverige inom 24 timmar, förklarar Hoffmann-Petersen. På plats i Danmark bedömer han att man direkt kan ta emot 50 covid-sjuka för intensivvård fördelat på landets fem regioner.
På grund av ett väl fungerande smittskyddsarbete i Danmark och väl tilltagna vårdresurser är trycket på intensivvårdsavdelningarna där nu lågt. Endast 33 personer intensivvårdas förnärvarande för covid-19.
Bistånd i form av danska läkare och sjuksköterskor har tidigare skickats till länder som Slovakien, Italien, Ukraina och Indien. Det är däremot första gången man tvingas rycka ut och undsätta ett nordiskt grannland.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.