is-terror-filippinerna-83662
Utrikes

Svensk medborgare arresterad för IS-terrordåd i Filippinerna

Publicerad 9/25/2019
Annons

Fyra personer har arresterats för ett muslimskt bombdåd mot en marknadsplats i Isulan i södra Filippinerna förra året där åtta människor skadades, samtliga minderåriga. En av de misstänkta uppges vara en svensk medborgare med invandrarbakgrund.

Det var den 7 september förra året som en bomb detonerade på marknaden. IS tog på sig dådet. En månad tidigare utfördes ett liknande dåd i området mot en festival där tre människor dödades och minst 36 skadades. Vid det tillfället hittade även två andra bomber som inte detonerat som annars hade kunnat orsaka ytterligare död och förödelse.

De filippinska myndigheterna har nu gripit och arresterat fyra personer misstänkta för att ha utfört det senare av terrorattentaten. Tre av dem, i internationell media namngivna som Abedin Camsa, Normia Camsa and Norshiya Camsa, är filippinska medborgare. Den fjärde uppges vara en svensk medborgare vid namn Hassan Akgun.

I samband med tillslaget mot den terrormisstänkta kvartetten, som genomfördes på måndagen, beslagtog polisen ett flertal vapen samt en hemgjord bombanordning och annan utrustning för att tillverka bomber, såsom krut, timers och diverse elektronik. En svart IS-flagga som påträffades på platsen togs också i beslag.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1180”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons