orjan-strom-springnota-feature

Facebook/NTV

InrikesUtrikes

Svensk toppdiplomat anklagas för springnota i Ryssland

Publicerad 6/28/2023
Annons

Örjan Ström, svensk militärattaché i Moskva, anklagas för att inte ha betalat för ett restaurangbesök i Ryssland. När restaurangpersonalen larmade polisen påstås svensken ha hänvisat till diplomatisk immunitet, för att därefter fly i en blå skåpbil.
”Desinformation”, kommenterar Försvarsmakten i ett mejl till Samnytt.

Det är söndagen den 12 mars i år som svenske översten Örjan Ström går ut och äter middag tillsammans med sin tyske kollega brigadgeneral Holger de Groot. De båda männen är militärattachéer vid respektive ambassad i Moskva, och har med sig sina fruar vid middagen på en restaurang på ön Olkhon i Bajkalsjön i södra Sibirien. Närmaste större stad är Irkutsk.

Örjan Ström och Holger de Groot. Foto: Litauens och Tysklands regering

Enligt den tyska tidningen Frankfurter Rundschau, som citerar ryska NTV, äter sällskapet Bajkal-omul, en fisk som är populär bland turister i denna del av Ryssland, öringsallad och räkor i pepparsås. Notan för middagen ska ha stannat på motsvarande 1 250 kronor.

Bråk om betalning

Men när sällskapet ska betala för sig uppstår någon form av konflikt. Enligt restaurangen betalar diplomaterna endast 2000 rubel, motsvarande omkring 250 kronor, och vägrar betala för resten av den uppätna maten.

Örjan Ström utklädd till viking under midsommarfirande i Moskva i år. Foto: Facebook

När polis tillkallas åberopar de båda officerarna sin diplomatiska immunitet. De uppges därefter ha försvunnit från restaurangen i en blå skåpbil.

Restaurangbesöket fångas på bild av restaurangens övervakningskameror. Av filmerna ser man även hur Örjan Ström tar en bild på restaurangen med sin mobiltelefon, innan han försvinner från platsen.

NTV/Faksimil
NTV/Faksimil

Efter restaurangbesöket i mars har en kampanj dykt upp på busskurer i Moskva i form av satirbilder där västdiplomaternas bristande betalförmåga hånas. På dem syns Örjan Ström tillsammans med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

”Hjälp mig, svensk diplomat, att betala restaurangnotan. Alla mina pengar har gått åt till kriget i Ukraina”, står att läsa på bilderna.

Ria/Faksimil

Försvarsmakten: ”Desinformation”

Att Örjan Ström är militärattaché i Moskva, eller försvarsattaché, framgår av första numret av Försvarsmaktens personaltidning Forum från 2021. Han tillträdde posten i mars det året, och placeringen löper som längst fram till augusti i år.

Det aktuella numret av personaltidningen fanns tidigare tillgängligt på Försvarsmaktens hemsida, men efter incidenten i mars i år har det tagits bort. En arkiverad version finns emellertid på följande länk.

Samnytt har kontaktat såväl Försvarsmakten som Utrikesdepartementet.

”De påståenden som spridits i rysk media om en svensk diplomat i samband med ett restaurangbesök är felaktiga. Påståendena ska förstås som ännu ett Exempel på hur ryska myndigheter och dess företrädare använder sig av desinformation i syfte att försöka misskreditera Sverige och svenska myndigheter”, svarar Försvarsmakten i ett osignerat mejl, samt:

”Uppgiften om felaktig betalning är inte korrekt. Ett normalt restaurangbesök har nyttjats för att försöka misskreditera Sverige och företrädare för dess myndigheter. Försvarsmakten har inga ytterligare kommentarer rörande de falska påståenden som sprids via rysk media.”

UD skriver istället: ”Uppgifterna i rysk media är felaktiga. Vi kan konstatera att förutsättningarna för svensk diplomatisk verksamhet i Ryssland har försvårats på många sätt”, och avböjer att svara på en uppföljande fråga om på vilket sätt uppgifterna är felaktiga.

Även tyska tidningen Bild har tidigare avfärdat de ryska uppgifterna som ”påhittade anklagelser”.

LÄS ÄVEN: Norsk toppdiplomat i Ryssland: ”Jag hatar ryssar”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons