Svenska biståndsmyndigheten Sida fortsätter anlita bolag trots att de avslöjats för korruption och svartlistats av Världsbanken. Företaget mutade sig fram i Laos och nu arbetar de med svenska biståndspengar i det hårt korrumperade Liberia.
Världsbanken svartlistade företaget Hifab International AB, samt dotterbolaget Hifab Oy,under minst tre år och en månad, räknat från beslutsdatum 2018-04-13. Detta innebär att de inte kan delta i nya upphandlingar eller projekt som är finansierade av Världsbanken under denna tidsperiod. Dessutom är två av företagets anställda placerade på Världsbankens sanktionslista för korruption.
Avslöjandet kom när företaget drev ett vägprojekt i Laos i Sydostasien som finansierades av Världsbanken. Förtroendet bröts när de valde att använda delar av biståndspengarna till att muta en man på ministeriet. Han fick en bil i miljonklassen.
Innan Världsbankens utredning kring det som hänt i Laos ens var klar, beslutade Sida att anlita företaget i ett nytt miljonprojekt. Denna gång i det hårt korruptionsdrabbade Liberia.
Efter svartlistningen inledde Sida en egen utredning, säger Hans Magnusson, Afrikachef på Sida, till SVT. Den svenska utredningen ledde till att biståndsmyndigheten ånyo valde att anförtro svenska biståndspengar till det korrupta företaget.
— Vi kan inte utesluta någon leverantör på grund av Världsbankens sanktionslista. Vi måste göra en egen bedömning och vi måste följa svensk lagstiftning, säger Hans Magnusson till SVT.
Sidas Afrikachef säger sig vara omedveten
Som Sidas kontaktperson, på fakturorna från Hifab International, står en av de som personligen svartlistades i mutaffären. Sidas Afrikachef påstår att han är omedveten om detta.
På en direkt fråga om hur han ser på lämpligheten av detta svarar Magnusson: “Jag har inte den informationen”, trots att han just delgivits informationen av SVT:s reporter.
Efter intervjun påstår Sidas pressavdelning att den person som står på fakturorna inte varit deras egentliga kontaktperson på Hifab International. ”Ingen på Sida har vad vi kunnat utröna haft kontakt med henne”, skriver de och hävdar vidare att företaget genomfört ett förbättringsarbete med ett omfattande anti-korruptionsprogram i hela koncernen.
I september förra året stoppade Sida bistånd för hundratals miljoner till en av dess största mottagare efter avslöjanden om korruption. Den gången gällde det utvecklingsfonden AECF (African Enterprise Challenge Fund), där ansvariga berikat sig själva med svenska skattepengar. Bland annat tog VD:n ut en månadslön på 245 000 kronor och tilldelade sig medlemskap i en exklusiv klubb. För 75 000 kronor om året har han fått tillgång till spa, swimmingpool och exklusiva fester.
Då kallade Hans Magnusson det inträffade för ”helt oacceptabelt”.
Hifab International AB och Hifab Oy är två av över 2 000 företag på Världsbankens svarta lista, sanktionslistan, som samtliga befunnits skyldiga till korrupt beteende. Sanktionsperioden varierar från några år till livstid. De svenska företag och personer satta under längst sanktion är svartlistade till och med år 2999.
Hifab erbjuder tjänster för projektledning och strategisk rådgivning inom bygg- och anläggningsbranschen. Hifab är noterat på Nasdaq First North Growth Market och har en årlig omsättning på ca 360 MSEK.