Ukraina håller på att bygga upp en internationell brigad bestående av utlänningar som vill strida för landet. Till denna ska hundratals svenskar ha anmält intresse.

I veckan åker de första svenska frivilliga till Ukraina.

– De kommer att placeras i en engelskspråkig grupp och delta i försvaret, säger gruppens svenske koordinator Philip Brännvall till TT.

Den statliga nyhetsbyrån Ukrinform har en checklista med sju punkter för de som vill ansluta sig till brigaden. Första steget är att kontakta ukrainska ambassaden i hemlandet. På Ukrainas ambassad i Sverige letar man frivilliga med militär utbildning.

– Ungefär 400 har hört av sig. Några av dem åker på torsdag och sedan åker fler. Jag vill inte berätta fler detaljer för säkerhetens skull, säger Brännvall.

Bakgrundskontroll

Svenskarna kommer att flyga till Krakow i Polen och förväntas sedan ta sig till Ukraina. Väl på plats kommer de att anställas av ukrainska armén och skriva kontrakt med den.

Innan de godkänns kontrolleras de frivilligas bakgrund. De får också göra personlighetstest och ett politiskt test, och man kollar så att de inte är straffade. Alla religioner och politiska åsikter är välkomna så länge de inte är extrema, enligt Brännvall.

– Vi kollar upp dem på Facebook och Twitter också. Som vi ser det nu är det många vanliga grabbar som åker.

Stred mot IS

En av dem som är på väg är Jesper Söder, som tidigare stridit mot terrorgruppen IS.

– Jag hade inte kunnat se mig i spegeln om jag inte gjorde något, säger han till statsradion.