Bild: Natural World Safaris.

Svenska klimataktivister häcklas efter att deras fartyg kört fast i polarisen

35.6K Shares

Det svenska fartyget M/S Malmö med klimataktivister ombord har kört fast i isen på Svalbard. Det rapporterar norska tidningen Nordlys. Nyheten väcker munterhet hos klimatalarmismens kritiker: ”Kanske hade de läst i media att det skulle vara isfritt där uppe nu?”.

Ett kontinuerligt återkommande påstående från klimataktivistiskt håll är att polarisarna håller på att smälta, vilket de befarar ska leda till att jorden översvämmas av något motsvarande den i Bibeln beskrivna syndafloden.

Opartiska mätningar som gjorts ger dock inte mycket stöd för denna hypotes, något som en grupp miljöaktivister nu konkret fått erfara när deras fartyg fastnat i de inte så isfria farvattnen kring Svalbard.

Resan med MS Malmö till Svalbard lanserades som en ”klimatmarsch” i spåren av polarforskaren Ludolf Schjelderups resa för 88 år sedan. Men i stället för nedsmälta isberg och glaciärer möttes man av ett fruset hav och körde fast i isen.

Med på resan hade aktivisterna ett team dokumentärfilmare. Det är nu oklart om det blir någon dokumentärfilm när resan inte avlöpte som planerat och verkligheten på Svalbard såg annorlunda ut än vad man föreställt sig.

Båtar och helikoptrar från kustbevakningen har satts in för att undsätta aktivisterna i sjönöd. Man bistår också med hjälp att lotsa M/S Malmö söderut till isfritt vatten.

Händelsen väcker munterhet
Den oberoende norska mediesajten Document uppmärksammar händelsen och häcklar de svenska klimataktivisterna för att ha tagit del av för mycket desinformation i media om det föregivna klimathotet.

Man skriver: ”Kanske hade de läst i norska medier att det borde vara isfritt där uppe nu? Hela saken är ganska komisk” och konstaterar att så här blir det ”när myter kolliderar med verkligheten”.

Även i sociala medier är munterheten över händelsen stor. En person spekulerar skrattande i att resenärerna fått sin information om Svalbard från 16-åriga svenska klimatgurun Greta Thunberg.

En annan menar att händelsen tar klimathysterin till nya höjder och att svenskarna i stället borde bekymra sig om de problem deras eget land brottas med.

Varken passagerare eller fartyg uppges ha kommit till skada i samband med incidenten.

35.6K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.