Förberedelser pågår om hur man ska arbeta om barn anländer till Sverige från de syriska lägren för IS-terrorister. Förra året gjorde Säkerhetspolisen orosanmälningar om barn med svenska medborgarskap som finns i lägren och nu uppger flera kommuner att de är redo att ta emot IS-terroristernas barn.

Det var under förra våren som Säpo gjorde orosanmälningar till kommunerna om barn som finns i läger för IS-terrorister i Syrien. Detta då man ville varsla kommunerna om att barn som tagits med på terrorresor kan komma att återvända hit. Det kan även handla om barn födda i Syrien av IS-föräldrar med svenskt medborgarskap.

LÄS ÄVEN: Finland: Ingen hjälp till finska medborgare bland IS-kvinnorna i al-Hol-lägret

Fokus på vanlig socialtjänst

Stockholm är en av de kommuner som nu säger att man är redo att ta emot IS-barnen.

– Vi har en plan tillsammans med Region Stockholm, som först och främst handlar om sjukvård. Man ska kunna konstatera att barnen mår bra. Sedan blir det sedvanlig socialtjänst, där man får bedöma vad förutsättningarna för det här barnet är, säger Christina Kiernan, samordnare mot våldsbejakande extremism i Stockholm, till Ekot.

Malmö, Linköping och Örebro säger sig också vara förberedda för ett mottagande av IS-barn som i så fall kommer direkt från lägren för de islamistiska terroristerna. Man säger sig ha arbetat fram strukturer för samarbetet med sjukvården och barnpsykiatrin – och tittat på hur ett mottagande på en flygplats kan gå till.

LÄS ÄVEN: Lärare i Malmö vittnar: ”Barnen får lära sig om svenskar som otrogna hundar redan i lågstadiet”

”Inget antal är för stort för att klara av”

Enligt uppgifter rör det sig om cirka 50 barn med koppling till Sverige som just nu finns i de syriska lägren. För tillfället är det oklart vad som ska hända med dessa barn. Sveriges regering har sagt att man vill ta barnen till Sverige om och när det finns möjlighet. Hittills har sju barn med anknytning till IS-terrorister från Göteborg kommit tillbaka.

Jonas Trolle, chef på Center mot våldsbejakande extremism, arbetar med att ge stöd till kommunerna. Han menar att det inte är några problem att ta emot barnen – oavsett hur många det rör sig om.

– Att kunna arbeta med unga som varit utsatta för svåra typer av trauman och umbäranden den beredskapen finns, och det är absolut inte så att det här är ett antal som inte är hanterbart, oavsett hur många vi pratar om, säger han.

Det framgår inte hur stora samhällsresurser man bedömer kommer att behöva tas i anspråk för mottagandet eller hur höga kostnader detta kan medföra för skattebetalarna i kommunerna.

LÄS ÄVEN: Kalasjnikov-tränade terroristbarn går på svenska dagis