Generaldirektören för Svenska kraftnät Ulla Sandborgh har hamnat i blåsväder sedan DN uppmärksammat hur hon tilldelat en konsult och vän ett uppdrag för 1,5 miljoner kronor. Idag avslöjas även att Sandborgh försökt förhala information om en rejäl elprishöjning till efter riksdagsvalet eftersom det kunde bli negativt för Löfvens regering.

På onsdagen publicerade den statliga myndigheten Svenska kraftnät ett pressmeddelande och förklarade att man aktiverat sin krisledningsorganisation med anledning av DN:s pågående granskning. I meddelandet skriver myndigheten följande:

Vi accepterar inte korruption, mutor eller annat som kan rubba allmänhetens förtroende för oss och vår verksamhet. Vi ska vara objektiva, opartiska och sakliga. Vi kan konstatera att vi har brustit. Vi behöver säkerställa att alla förstår och handlar utifrån den statliga värdegrunden och sin roll som statstjänsteman.

Bakgrunden till pressmeddelandet är att DN först avslöjat att Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh i sin tidigare roll som marknadsdirektör år 2015 och 2016 gav ett konsultuppdrag för 1,5 miljoner kronor till en vän. Vid ett tillfälle åkte de två på en gemensam semester till Rio de Janeiro i Brasilien.

LÄS ÄVEN: Rapport: Elpriset fördubblas i framtiden

Idag publicerade DN ytterligare ett avslöjande som visar att Sandborgh försökte fördröja information om en kraftig elprishöjning till efter riksdagsvalet den 9 september.

Med hjälp av flera källor inom myndigheten har tidningen tagit del av interna e-postmeddelanden. I ett meddelande förtydligar myndighetens pressekreterare Carina Netterlind ett par veckor innan riksdagsvalet följande:

”Ulla vill INTE kommunicera enligt vårt förslag utan står fast vid att vi kommunicerar till nätföretagen + balansföretagen direkt efter valet den 10/9”.

”Det är vad vi har att rätta oss efter”.

Varje år, före slutet av augusti, informerar myndigheten alla elbolag om kommande förändringar av priserna i stamnätet. Nu handlade det om en kraftig höjning med 15 procent för nätföretag och 30 procent för balansansvariga företag som exempelvis Vattenfall och Eon.

S lovade annorlunda
Samtidigt hade energiminister Ibrahim Baylan (S) bara en vecka innan kallat till presskonferens och lovat rejält sänkta elnätsavgifter.

– Höjningen på 15 procent var rejäl. Myndighetsledningen var orolig över att detta skulle läcka ut från elbolagen och få påverkan på valet. Regeringen har haft som valfråga att elnätspriserna ska sjunka och man ville inte irritera Miljö- och energidepartementet, förklarar en källa till DN.

Kontaktade elbolagen
Den 30 augusti informerade Svenska kraftnät elbolagen om att rapporten med prissättningen skulle bli fördröjd. Enligt källorna ska den ha varit klar flera veckor tidigare.

Sandborghs hantering mötte skarp kritik internt inom myndigheten. Det ledde till att myndigheten en vecka innan valet rapporterade den nya prissättningen.

Delaktiga förnekar
När DN talar med pressekreteraren tar hon tillbaka vad hon skrivit i e-postmeddelanden. Enligt hennes nya version har hon ”inte förstått och hanterat saker”.

Generaldirektören förnekar att hon försökt fördröja rapporten. Hon säger att förseningen enbart beror på osäkerhet efter sommarens värmebölja och bränder. Detta trots att myndigheten inte ska uppge skäl för förseningen till elbolagen.

Ur DN:s samtal med Sandborgh:

En analytiker skriver i ett mejl att ni inte ska uppge skäl till förseningen, varför?

– Det får stå för den personen. Jag har inte sett det mejlet.

Mejlet är ju skickat till dig, varför reagerade du inte?

– Jag har inte sett det mejlet.