Enligt ett pressmeddelande från Alternativ för Sverige förväntas partiets ansökan om att bilda en nomineringsgrupp till kyrkovalet avslås av kyrkostyrelsen. Det officiella skälet ska vara att AfS är för likt ett annat parti.

Alternativ för Sverige är för likt Borgerligt alternativ, motiverar kyrkostyrelsen blockeringen av registreringen med. Detta trots att valkansliet och rättschefen rekommenderar bifall på ansökan. Inte heller tjänstemännen delar bedömningen.

– Svenska kyrkans beslut är givetvis politiskt motiverat och har ingenting med någon förväxlingsrisk att göra, säger partiledare Gustav Kasselstrand.

– Inför riksdagsvalet 2018 ansåg både Valmyndigheten och Valprövningsnämnden att det inte fanns någon förväxlingsrisk mellan Alternativ för Sverige och ett litet lokalt parti vid namn Alternativet. Svenska kyrkan gör dock bedömningen att två betydligt mer skilda namn som Alternativ för Sverige och Borgerligt alternativ är så lika att de förväxlas. Det är uppenbarligen ett svepskäl. Det finns ingen som helst förväxlingsrisk mellan namnen. I så fall är det betydligt större likhet mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna, eller Frimodig kyrka och Fria liberaler i Svenska kyrkan.

LÄS ÄVEN: Riksdagens öppnande: AfS flög flygplan med banderollen ”Återvandring”

– Det här är precis anledningen till att Alternativ för Sverige behövs i Svenska kyrkan. Istället för att vara en folkkyrka för alla svenskar, har det idag blivit en lobbyorganisation för politiskt korrekta aktivister. Kyrkan förknippas idag mer med Pride och HBTQ, invandring och islamisering, än med kristendom och tradition. Det har varit förödande för kyrkan. Medlemsantalet sjunker eftersom människor inte kan identifiera sig med en kyrka som blivit socialdemokraternas lekstuga.

– Vi har samlat in stödförklaringar av tillräckligt många medlemmar i Svenska kyrkan. Nu underkänner kyrkan alltså sina egna medlemmars rätt att få forma organisationen. De vet att Alternativ för Sverige skulle ha stora möjligheter att bli invalda i kyrkomötet.

Överklagan

AfS kommer att överklaga kyrkostyrelsens beslut till kyrkans valprövningsnämnd.

Kyrkostyrelsen består av 14 ledamöter och leds av ärkebiskop Antje Jackelén. Vice ordförande är Wanja Lundby-Wedin från Socialdemokraterna.

Slutgiltigt beslut av kyrkostyrelsen fattas i oktober.