Tavlan "Paradiset" av Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Svenska Kyrkan

Svenska kyrkan inviger ny altartavla: HBTQ-paradis ersätter Adam och Eva

772 Shares

I S:t Pauli kyrka i Malmö firar man första advent med festmässa och invigning av en ny altartavla. I det traditionella paradiset där Adam och Eva tidigare varit kan man nu i stället beskåda HBTQ-personer. Homosexuella par och personer som bytt kön pryder tavlan som heter ”Paradiset”, skapad av konstnären Elisabeth Ohlson Wallin redan 2012.

– Jag tror att det är en jättestor utandning för många som känner att de nu äntligen finns representerade i kyrkan. Oavsett hur mycket vi predikar alla människors lika värde, behövs konkreta bilder som vi ska kunna identifiera oss med. Oavsett vem vi älskar eller identifierar oss som är vi alla inkluderade i guds kärlek, säger Sofia Tunebro, arbetsledande präst i S:t Pauli kyrka, till Expressen.

En privatperson hade tavlan hemma i sitt vardagsrum fram till nyligen. Skara domkyrka har tidigare tackat nej till tavlan – men då skrev två präster i Malmö en önskan i kyrkans tidning, om att få tavlan till Malmökyrkan, berättar Sofia Tunebro.

När ägaren googlade på sin tavla hittade han artikeln och bestämde sig för att skänka tavlan till S:t Pauli.

– Det var som att de skickade i väg en bön 2013 och han var som en ängel som svarade på bönen nu 2019, säger Sofia Tunebro.

Tunebro säger också att arkitekten ritade kyrkan rund för att det är en demokratisk form och att tavlan därför passar in i S:t Pauli kyrka. Hon säger att de är ”jättetacksamma” för att de får ha den.

– Det är ren glädje och därför har vi också lagt invigningen denna dagen, det ska vara så festligt som det bara går, säger hon.

772 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.