I en annons söker Stockholms stift en samordnare “med fokus på Svenska kyrkans grundläggande uppdrag 100%”. I detta hävdas saker som “klimaträttvisa” ingå.

I annonsen som publicerades den 13 februari skriver kyrkan att stiften Västerås, Uppsala, Strängnäs och Stockholm gör en gemensam satsning “för att främja arbetet med att uppnå Svenska kyrkans färdplan för klimatet”.

LÄS ÄVEN: 14 biskopar: Gud är klimataktivist och Greta hans profet

För att göra det kommer Stockholms stiftskansli att inrätta tre och en halv nya tjänster där målet är att “bidra till församlingarnas förflyttning i sitt arbete mot klimatmålen”. De man anställer kommer att arbeta tillsammans med stiftens klimathandläggare.

Rollen som samordnare med fokus på Svenska kyrkans grundläggande uppdrag syftar att skapa klimatnytta och bidra till en mer hållbar framtid genom att stödja stiftskanslier och församlingar i arbetet för värderingsförändringar och klimaträttvisa.

Konkret handlar uppdraget om att samordna en nationell arbetsgrupp med personer i liknande roller från olika stift och att samordna planering och genomförande av insatser man tagit fram.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan: Vi stänger kyrkor för att rädda klimatet

I detta arbete ska man “säkerställa att en koppling mellan lokala och globala perspektiv finns med i arbetet för att uppfylla målen i andra etappen av Svenska kyrkans färdplan för klimatet inom målområde Kyrkans uppdrag”.

Faksimil

Klimatambassadörer

Arbetet med beteendeförändringar ska stärkas och målet är att engagemanget för och arbetet med kyrkans färdplan för klimatet ska öka.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan firar Pride med hbtq-teologi och dragqueens

Enligt annonsen handlar uppdraget även om att samordna Svenska kyrkans arbete med klimatambassadörer som är “anställda, förtroendevalda, och/eller volontärer inom kyrkan med engagemang för kyrkans klimatarbete och internationell klimaträttvisa”.

Stänger kyrkor för klimatet

I december meddelade Svenska kyrkan att sju stycken kyrkor på Gotland som värms med olja kommer att hållas stängda från oktober till maj framöver, detta som ett led i arbetet för att göra kyrkan fossilfri senast till 2027.

– Folk blir besvikna och det är tråkigt naturligtvis, men jag vet inte riktigt vad vi ska göra annat, säger Mathias Eldnor, kyrkogårds- och fastighetschef för Romaklosters pastorat, till statsradion.

LÄS ÄVEN: Snart är färre än hälften medlemmar i Svenska kyrkan