Biskop Fredrik Modéus
Faksimil Instagram

Inrikes

Svenska kyrkans biskop fotvandrar till Skottland för ”klimaträttvisa”

Publicerad 8/10/2021
Annons

Biskop Fredrik Modéus ska promenera från klosterstaden Vadstena i Sverige till till Glasgow i Skottland, rapporterar SVT. Det framgår inte av inslaget hur havet ska korsas men vandringen uppges vara planerad att ta 16 veckor. Statstelevisionen informerade heller inte att det är Greta Thunbergs aktivistorganisation som ligger bakom jippot.

Projektet som bär namnet Pilgrim’s Walk for Future är tänkt att ge uppmärksamhet åt ”klimatnödläget”. Att slutdestinationen är just Glasgow beror på att FN:s klimatkonferens, COP26, är planerad att hållas i staden den 1–12 november i år. Konferensen skulle ursprungligen hållas i november förra året, men sköts fram ett år på grund av coronapandemin.

När biskopen tillfrågas om anledningen till att han ska traska hela vägen till Skottland säger han att det i grunden handlar om att sätta fokus på klimatfrågan.

– Allt det där vi vet är viktigt… att inte öka mer än 1,5 uppvärmningsgrad, klimaträttvisa och så, säger han.

Modéus tillägger i inslaget att han har ”suveräna dojjor” som ska hjälpa honom gå hela sträckan ”för klimatets skull”.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan i ny påverkanskampanj för öppna gränser

Arrangeras av Greta Thunbergs organisation

Arrangör för Pilgrim’s Walk for Future är Greta Thunbergs aktivistorganisation Fridays for Future. Thunberg har lyckats charma ledningen för Svenska kyrkan rejält. Den unga klimataktivisten har av ärkebiskop Antje Jackelén jämförts med de gammaltestamentliga profeterna. 2018 utropades Thunberg till och med till Jesus efterträdare i en tweet från Limhamns kyrka.

Inlägget ledde till stor uppståndelse vilket föranledde Svenska kyrkan att slutligen gåt ut och försäkra att: ”Nej, Svenska kyrkan har inte utnämnt Greta Thunberg till Jesus efterträdare”.

Ett av målen med Pilgrim’s Walk for Future uppges vara ”en snabb utfasning av fossila bränslen”. ”Klimaträttvisa” tycks, enligt webbsidan, definieras som att ”den rika delen av världen” ska bekosta så kallade klimatlösningar världen över. Det handlar med andra ord om lobbyism för ekonomisk fördelningspolitik.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons