Det var i tisdags som näringsminister Mikael Damberg (S) reste till Ryssland för att besöka fotbolls-VM och se matchen mellan Sverige och Schweiz. Resan kantades av skandaler som Samhällsnytt tidigare rapporterat om. Idag kan Samhällsnytt avslöja att landslaget inte ville träffa politikern – trots att mötet stod med i programmet.

Vi har tagit del av näringsministerns program för besöket där en av punkterna sticker ut:

”Sr Damberg önskar att träffa landslaget efteråt”.

Svenska landslaget har dock nobbat politikern. Sveriges ambassadör i Ryssland Peter Ericson som var med under besöket bekräftar för Samhällsnytt:

– Laget höll sig helt för sig själva. Han träffade bland annat Fotbollsförbundets ordförande, generaldirektören och andra i Fotbollsförbundet.

Dambergs Twitter bekräftar den bild som ambassadören gett oss: en enda fotbollsspelare från landslaget som syns ser ut att ha blivit haffad i en korridor av näringsministern för ett snabbfoto. Foton med landslaget som annars kunde pryda Dambergs sociala medier lyser samtidigt med sin frånvaro.

LÄS MER: Näringsministern åkte till VM för 100 tusen skattekronor: ”Jag älskar fotboll”

Den punkten i programmet blev inte av, men Samhällsnytt kan avslöja att inte heller andra programpunkter kunde genomföras fullt ut. I samband med lunch efter Dambergs ankomst planerades ett större möte med representanter för frivilliga organisationer.

– Det kom en handfull, säger departementssekreterare Matilda Sandén som var med under besöket.

Kan du definiera en handfull?

– Det är väl 5-6 personer. Men vi kontaktade alla.

Med andra ord ville mindre än hälften av de inbjudna träffa den svenska ministern under lunch. Inte bättre gick det under middagen som skulle hållas på restaurang Karl i Friedrich i St:Petersburg i sällskap av representanter från svenska företag verksamma i Ryssland. Även där kom bara ”en handfull”.  Med anledning av detta ställer vi frågor till ambassadören Ericson, eftersom programmet förbereddes av Sverige generalkonsulat i Petersburg:

Det ser ut som att de här programpunkterna fördes in i sista stund för att legitimera besöket till VM-matchen. Kan det stämma?

– Jag tror att det är helt uppenbart att syftet med att åka till Sankt Petersburg i samband med fotbollsmatchen var att titta på fotbollsmatchen.

Efter en paus lägger Ericson till:

– Och representera svenska regeringen och stödja landslaget.

På vilket sätt stödde han landslaget konkret?

– Det var ju som sagt ett uttryck för regeringens stöd. Deras närvaro har väldigt… noterats alltså… av massmedier och säkert även av laget.

Igår kunde Samhällsnytt avslöja att den enda media som intervjuat Damberg var den ryska statliga nyhetsbyrån RIA Novosti. Det enda citatet av ministern som publicerats bland annat av ryska propagandasajter var att han är ”överlycklig av rysk gästvänlighet” – ett uttalande som står i bjärt kontrast till regeringens kritik mot Ryssland.

LÄS MER: ”Svensk minister blev överlycklig av rysk gästvänlighet” – Mikael Damberg (S) i Ryssland

Men hur visste landslaget om att han var där för att stötta det om de aldrig träffade honom?

– Du får ringa Fotbollsförbundet och höra efter hur de har informerat om regeringens närvaro vid matchen. De kunde ju ha läst detta i tidningar – som vilken svensk som helst.

Samhällsnytt söker Svenska Fotbollsförbundet för en kommentar.

Resan till matchen kostade svenska skattebetalare över 100 tusen kronor enligt preliminära beräkningar – en summa som förväntas öka med bland annat traktamenten till Damberg med sällskap och andra utgifter.

Inför matchen mellan Sverige och England reser en ny minister till Ryssland. Denna gång är det samordningsminister Ibrahim Baylans tur att titta på fotboll. Även han – i likhet med Mikael Damberg – gillar fotboll att döma av en intervju om hans uppväxt. Denna gång betonar regeringen i sitt pressmeddelande att resan kommer att innehålla även andra programpunkter förutom att titta på fotboll:

” Baylan kommer även möta lokala beslutsfattare och civilsamhällesaktörer för att uppmärksamma förbindelserna mellan Sverige och Samara de senaste hundra åren.”

Samara är en miljonstad som ligger i södra Ryssland och saknar någon betydelsefull representation av svenska företag. I hösten 2015 kunde dock undertecknad avslöja i SvD Näringsliv att svenskägda medieföretaget Kinnevik hjälpt till att kväva de två sista oberoende tv-kanalerna i staden genom att köpa upp deras frekvenser och börja sända politiskt ofarliga underhållningsprogram.

Samhällsnytt arbetar för att få uppgifter om hur mycket denna resa kommer att kosta skattebetalarna.

LÄS ÄVEN: Inifrån Schibsteds propagandamaskin