Pengarna räcker inte till att köpa mat för många äldre i Sverige. Allt fler pensionärer vittnar om att de har svårt att få livet att gå runt. Många av dem söker sig därför till soppkök.

Enligt Pensionsmyndighetens rapport för 2017 befinner sig 245 000 svenskar över 65 år under gränsen för ”relativt låg ekonomisk standard”. Det innebär att dessa har en disponibel inkomst under 12 100 kronor per månad.

LÄS MER: Pensionsmyndighetens larmrapport: Kvarts miljon svenska pensionärer under fattigdomsgränsen

I tidningsartiklar och i sociala medier vittnar fler pensionärer om svåra förhållanden. I somras belyste Samhällsnytt en insändare i tidningen Hemmets Veckotidning från den 21 maj. Där skrev pensionären Anna om sin situation och bad redaktionen om råd:

”Jag har en fistel i gommen sedan ett år tillbaka. Tandläkaren sa att det beror på att jag har en död tand och han vill dra ut den. Men på grund av min låga pension kan jag inte ordna de 1500:- kronor som det kostar. Tandsköterskan försökte på alla sätt övertala mig att ordna pengar, för det var ”farligt” om det inte blev åtgärdat. Är det på grund av bakterierna som eventuellt kan påverka hjärtat?”

LÄS MER: Pensionär går med fistel i gommen i ett år: kan inte ordna 1500 kronor för behandlingen

I förra veckan skrev Expressen om Gullis Soppkök vid Gullmarsplan i Stockholm. Varje vecka är det omkring 50 personer som besöker soppköket och många av besökarna är svenska pensionärer som lever under knappa ekonomiska omständigheter.

En 76-årig dam som ofta besöker soppköket förklarar att besöken är viktiga för att få den ansträngda ekonomin att gå ihop varje månad. Trots att hon arbetat hela sitt vuxna liv som barnskötare inom förskola och socialen är hon tvungen att planera för att kunna äta mat.

När hyran för lägenheten i Stockholm är betald är det inte särskilt mycket kvar av pensionspengarna. Trots det väljer hon att inte klaga. Istället beskriver hon sig som envis och menar att det finns andra pensionärer som har det betydligt sämre.

Samtidigt förklarar damen att hon önskade att hon kunde handla utan att planera sina inköp.

– Också skulle jag vilja kunna gå ut och handla utan att tänka ‘vad ska jag leta efter i dag?’ eller ’vad är det som är billigt i dag?”, förklarar 76-åringen.

LÄS MER: 150 000 pensionärer har inte råd med tandvård

Fler fattiga enligt EU
EU:s statistikinstitut Eurostat har räknat på antalet fattigpensionärer och kommer fram till att antalet är större än vad den svenska officiella siffran visar.

Eurostat räknar på ett annat sätt än Pensionsmyndigheten. Andelen svenska pensionärer som lever under vad EU kallar för ”risk för fattigdom” är de människor som lever under 60 % av medianinkomsten, omkring 12 000 kronor per månad.

Enligt seniororganisationen SPF är det totalt 312 000 svenskar som är 65 år eller äldres om befinner sig i den situationen. Det innebär att ungefär var sjätte pensionär har en svår ekonomisk situation.

LÄS MER: Bostadsbristen bakom ökning av antalet äldre hemlösa

Högre än grannländerna
Tidigare har Sverige varit ledande i Norden när det kommer till pensionärers ekonomiska standard. Siffrorna från Eurostat visar en utveckling där de nordiska grannländerna har kommit ikapp och även gått förbi Sverige på senare år. Nedanstående bilder från SPF visar utvecklingen mellan grannländerna och bygger på statistiken från Eurostat.

Måltider till behövande
Enligt Frälsningsarméns Facebooksida hjälpte rörelsen 221 779 behövande personer med mat eller fika under år 2017.

https://www.facebook.com/fralsningsarmen/photos/a.267006390008885/1696435540399289/?type=3