Den så kallade ”Sverigebilden” får sig en ny törn när australiensiska SBS News undersöker hur Sverige har förvandlats till ”Europas vapenvåldshuvudstad”.

Dateline är ett australiensiskt nyhetsprogram, som till stor del fokuserar på internationella händelser, ofta i utvecklingsländer och krigshärdar. I ett halvtimmes långt avsnitt visas nu Sveriges förfall från förebild till ”Europas osannolika vapenvåldshuvudstad”.

En anonym gangster brister ut i skratt när reportern lyfter polisens ”Sluta skjut”-kampanj, där gängmedlemmar bland annat bjuds på pizza och erbjuds flytthjälp och boende för att byta miljö. ”Menar du tjallarkampanjen”, frågar han sarkastiskt och förklarar att intresset för att lägga av är obefintligt.

– Vi är inga golare, polisen kan dra åt helvete, säger han.

LÄS ÄVEN: Poliser sågar S-skryt om ’Sluta skjut’ i Malmö: ”Inte anledningen till att det skjuts mindre”

”Epicentrum för vapenvåld i Europa”

”Droger, pengar och makt” är vad som motiverar den unge mannen. Han berättar att han lärde sig skjuta vid 13 års ålder och talar med en axelryckning om de minimala konsekvenserna som väntar en ung mördare från myndigheternas sida.

I sociala medier konstaterar nyhetskanalen att: ”Sverige, som en gång sågs som en säker och progressiv nation, är nu epicentrum för vapenvåld i Europa”.

LÄS ÄVEN: Skjutningarna på nya rekordnivåer: ”Fruktansvärt år framför oss”

”Vi siktar på huvudet”

På senare år har skyddsvästar blivit allt vanligare i gängvärlden, något som bara lett till att de kriminella blivit bättre skyttar, förklarar mannen. ”Det hjälper inte ett skit, vi siktar på huvudet”, säger han och visar hur han hanterar vapnet.

Se avsnittet nedan: