I bland påstås det att svenskar är det mest ensamma folket i världen. Forskningen säger dock något annat. Medan svenskar oftare bor ensamma känner de sig inte mer ensamma än andra folk och är i många fall mer nöjda med sitt sociala liv än i andra länder.

Bland påståendena om hur svenskar är sägs det inte sällan att man bor ensam, träffar släkten sällan och håller sig helst för sig själv – en ensam individualist. Men betyder detta att svenskarna är ensammare än andra? Då det finns flera infallsvinklar, mått och kulturella kontexter för ensamhet kan det bli det svårt att mäta och jämföra.

Filip Fors är sociolog vid Umeå universitet och expert på ensamhet. Han anser inte att svenskar är ensammast i världen.

– Nej, det finns ganska lite data som tyder på det. Och när man undersöker upplevelser av ensamhet är det egentligen tvärt om. Då är det väldigt få människor i de nordiska länderna som rapporterar att det känner sig ensamma, säger han till forskning.se.

LÄS ÄVEN: Forskare: För mycket ensamhet kan leda till en för tidig död

Fors får stöd av forskningen. I studien European Social Survey 2012 uppgav 4,7 procent av svenskarna att de känner sig ensamma – en avsevärt lägre andel är exempelvis Portugal där 7,4 procent uppger att de känner sig ensamma eller 14,9 procent i Ryssland. Även i andra studier ges liknande resultat.

Bilden av svenskarna som ett ensamt folk tror Filip Fors kommer från att vi har en hög andel ensamboende jämfört med många andra länder. Men ensamboendet är bara ett av väldigt många olika mått på ensamhet, understryker han.

– Här i Sverige och Norden bygger våra relationer mer på frihet, man väljer själv vem man umgås med och detta kan bidra till att vi är mer nöjda med vårt umgänge än i Sydeuropa där man kanske har mer förpliktelser att umgås med familj och släktingar.

Nöjda ensamboende

2019 fanns 1,9 miljoner ensamhushåll i Sverige, motsvarande 36,2 procent – bland de högsta i Europa. Samtidigt uppger 97 procent i Sverige att de har någon att lita på när de behöver hjälp, en av de högsta siffrorna inom EU. Svenskar är också mycket nöjda med sina nära relationer, även här bland de högsta i EU.

På frågan ifall det finns en högre ensamhet bland vissa grupper svarar Fors ja. Så kallad romantisk ensamhet är något högre bland män än hos kvinnor och yngre känner sig lite mer ensamma än äldre, trots att de objektivt hade mer socialt umgänge.

– Om man ska dra generella slutsatser, är män, låginkomsttagare, ensamstående och storstadsbor något mer ensamma än andra, men det varierar också lite beroende på vilket mått man utgår ifrån. Vi tog även med personlighetsegenskaper i analysen. Då var det överlag så att introverta personer och de med neurotiska personlighetsdrag hade en starkare koppling till ensamhet – både objektiv och subjektiv, något som också var känt från tidigare studier, säger Filip Fors.

LÄS ÄVEN: Studie: Mäns ensamhet kopplas till ökad cancerrisk