Finland (2)

Genrebild finsk polis och kustbevakning. Foto: Faksimil Facebook.

Utrikes

Svenskarna flyr till Åland – stoppas av finsk kustbevakning

Publicerad 3/30/2020
Annons

Mitt i den pågående coronaepidemin uppmärksammas det nu att svenskar flyr till sommarstugor på Åland. Men Finland sätter stopp för besök.

Finland har hittills 1240 bekräftade fall av coronaviruset (COVID-19) varav elva av dessa personer har avlidit. För att få kontroll på situationen har landet bland annat stängt gränsen och utför inre gränskontroller.

Sedan Finland stängde gränsen för alla förutom medborgare och utlänningar som är fast bosatta i landet har färjorna dragit ned på avgångarna. Men det stoppar inte svenskar som vill ta sig över till ön. Kim Westman vid Ålands sjöbevakningsstation berättar för DN att svenskar reser med fritidsbåtar till Åland.

https://www.facebook.com/SverigeiMariehamn/posts/3077288292333221

Flera fall

I helgen hade den finska kustbevakningen tre fall där personer från Sverige tog sig över med fritidsbåtar. Dessa kunde uppvisa giltiga skäl till inresa och fick därmed resa vidare.

På lördagen fick kustbevakningen syn på ytterligare en båt från Sverige i deras övervakningssystem. De skickade ut en patrull för att kontrollera båten där en svensk medborgare hade tagit sig in i landet på en otillåten väg och därmed gjorde sig skyldig till ett riksgränsbrott.

LÄS ÄVEN: Sverige avskräckande exempel i coronabekämpning

Dagen därpå kom även en svensk medborgare med färja till Mariehamn men avvisades när han skulle passera gränskontrollen. Personen uppgav ett sommarställe som orsak till inresan men det var inte ett giltigt skäl.

– I värsta fall måste man då försöka ta sig tillbaka efter mörkrets inträde. Det blir dålig stämning för alla parter av det och det skulle vi vilja undvika, säger Westman.

”Känns konstigt att jaga svenskar”

Den finska kustbevakningen vittnar om att det är en annorlunda situation som just nu råder. Westman försäkrar att svenskar är välkomna tillbaka till landet efter att epidemin har lagt sig.

– Det känns konstigt för oss också att jaga svenska medborgare. Vi brukar ha blickarna riktade mot annat håll, berättar Westman.

LÄS ÄVEN: Regeringen anlitar Instagramkändis i försvar av coronahantering

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons