Mickael, hemmahörande i Malmö, har befunnit sig i den kinesiska staden Wuhan som drabbats av utbrott av det ökända dödliga Corona-viruset som sprider sig väldigt snabbt. Micke är en potentiell smittobärare och befinner sig just nu på ett hotell i Hongkong i väntan på att få komma hem till Sverige. Folkhälsomyndigheten och smittskyddet i Sverige menar att det bara är att åka hem och leva som vanligt.

I ett inlägg på Facebook berättar Mickael att han besökte staden Wuhan där Corona-viruset hade sitt ursprungliga utbrott. Han skriver att han haft mejlkontakt med smittskyddet hemma i Sverige eftersom man i Kina bett honom isolera sig i 14 dagar. Detta då man kan bära på viruset utan att man har några som helst symtom – och det kan ta 14 dagar före det bryter ut. Under den perioden kan man även smitta andra människor.

Samhällsnytt har talat med Mickael som berättar att han bara hann vara i Wuhan i fem timmar innan hans vänner ringde och tvingade honom att lämna staden. Panik ska ha utbrutit på tågen och alla försökte ta sig därifrån så fort som möjligt för att slippa fastna i en kommande karantän. Mickael berättar att han hann åka med det sista tåget iväg från Wuhan som bara är en av många städer som just nu är i karantän.


Mickes kvitto från tågresan till Wuhan. Foto: Micke.

Smittskyddsläkare: ”Det är ingen fara om du inte nyser”

I en mejlkonversation som Samhällsnytt tagit del av, mellan Mickael och Smittskyddet i Skåne, skriver Mickael att han känner sig frisk och saknar symtom. Då svarar smittskyddsläkare Eva Gustafsson att ingen åtgärd behöver vidtas om han inte upplever förkylningssymtom, feber eller hosta.

När Mickael ifrågasatte svaret och presenterade fakta om viruset svarade Eva Gustafsson att det är dessa rekommendationer som gäller i Sverige.

I ett samtal med Klinisk mikrobiolog i beredskap på Folkhälsomyndigheten förmedlades samma information.

Anklagas för lögner och att sprida rädsla

I kommentarsfältet på Mickes Facebook-inlägg är det flera personer som anklagar honom för att sprida rädsla bland svenskarna. Några påstår även att han sitter hemma i Malmö och hittar på alltsammans. Mickael själv säger att anledningen till att han skrev Facebook-inlägget – och pratar med oss på Samhällsnytt – är att han är trött på alla lögner från svenska myndigheter.

– Folk påstår att jag skrämmer folk med mitt inlägg, men det är väl inte så konstigt? De [svenska myndigheterna, reds. anm.] ber mig ju bara att knalla hem. Man säger att man har koll, men samtidigt så ignorerar man ju att jag som kanske bär på smittan kommer gå runt och möjligen smitta ner andra. Sverige har öppna svängdörrar men ändå har man mage att säga att man har full kontroll. Det stämmer ju inte, säger Mickael.

”Jag är trött på myndigheternas lögner”

Mickael beskriver Wuhan som en ”spökstad” efter virusets utbrott. Han menar att det symboliserar det allvar i situationen som svenska myndigheter väljer att bortse från.

– I Kina flyger man dit läkare från hela landet och lägger stora resurser på att förhindra spridningen av detta virus. Här säger man till mig att jag inte ens ska träffa nära och kära förrän om 14 dagar. Men i Sverige ska jag gå omkring som vanligt. Jag är inte rädd för att jag själv ska vara smittad – jag är bara fruktansvärt trött på alla lögner. Man har uppenbart inte full koll på hur detta virus fungerar. Det räcker med ett par smittade så kan jättemånga bli smittade.

LÄS ÄVEN: Coronavirusets spridning uppges vara utom kontroll

Mickael vill att man lyfter denna typ av frågor i debatten. Han uttrycker en upprördhet över det faktum att myndigheterna tar så lättsamt på allvarliga frågor.

– Vi svenskar har inget skydd, säger han. Hjälp oss.

I morgon måndag planerar Mickael att boka om sin flygbiljett till Danmark. Därifrån kommer han ta tåget över Öresundsbron in i Sverige. Här är han sedan fri att gå omkring hur han vill.

Samhällsnytt har talat med Folkhälsomyndigheten:

Kina isolerar ju miljontals människor på grund av viruset, menar ni att deras bedömning är fel och att det är ofarligt?

– Nej inte alls. Kina inför åtgärder där det har effekt och där smittan har sitt ursprung.

Om denne person som nu hörde av sig till er skulle visa sig bära på smittan – vad skulle ni säga då?

– Vi skulle säga att vi och regionerna smittspårar de personer personen mött i situationer som innebär risk för smitta. Alltså långvarig nära kontakt under dagen innan han blev sjuk. Risken att de personerna ska bli sjuka är mycket liten men det görs ändå.

Tror ni att befolkningen förväntar sig att ni kontrollerar folk efter bästa förmåga för att hindra att smittan kommer in i landet?

– Ja det har befolkningen all rätt att förvänta sig och det görs enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Om smittan bekräftas i Sverige, vilka åtgärder kommer ni då vidta? I allmänhet och mot den/de berörda personer specifikt?

– Personen kommer att vårdas efter de rutiner som hindrar smitta till omgivningen. Smittspårning kommer att ske av alla kontakter enligt ovan beskrivning. Folkhälsomyndigheten har tagit fram Rekommendationer för handläggning av misstänkta fall av det nya coronaviruset 2019-nCoV.

Om man befunnit sig i den kinesiska staden Wuhan, där corona-viruset brutit ut, och är på väg hem till Sverige igen – är det då bara att åka in i landet som vanligt utan kontroll?

– Det görs omfattande kontroller i Kina där man vet att man kan ha effekt av kontroller. Alltså redan vid utresa från området som är en liten del av Kina. Alla i området informeras om vikten av att kontakta vården vid symptom. Någon möjlighet att identifiera eventuella resanden från Wuhan vid inresa i Sverige finns inte.

Hur kommer det sig att man påstår att man har koll på situationen samtidigt som man släpper in potentiella smittbärare i landet? En drabbad person kan ju gå symtomfri – och smitta andra – i 14 dagar.

– Smittrisken när man är symptomfri är helt säkert mycket begränsad och på sin höjd någon dag innan man blir sjuk. Omkring sjuka personer spårar man alla kontakter och håller dessa under kontroll. Ett 20 tal personer över hela världen har hanterats på detta sätt utan problem med vidare smitta.

En man som jag är i kontakt med har nämligen befunnit sig i Wuhan och uppmanats av både Smittskyddet i Skåne och Folkhälsomyndigheten att det bara är för honom att åka hem och leva som vanligt om han inte har feber eller nysningar.

– Ett adekvat råd om man inte har träffat någon sjuk eller varit på marknaden men den är nu stängd sedan årsskiftet. Samma råd ges över hela världen. Om man har varit i den regionen i Kina och känner sig sjuk är det viktigt att kontakta vården via telefon för råd.