Svenskt par skottskadade under misslyckad terrorattack i Filippinerna

Delningar

➤ TERRORISM Ett svenskt par skottskadades i tisdags av personer tillhörande en kommunistisk terrororganisation i Filippinerna i samband med en terrorattack som inte gick som planerat.

Filippinerna är ett fäste för framförallt inhemska muslimska terrororganisationer, men numera även IS. Den kommunistiska terrororganisation New People’s Army (NPA) har dessutom betydande verksamhet i landet.

Under tisdagen attackerades ett svenskt par och deras filippinska chaufför med handeldvapen i provinsen Negros Occidental. Paret tros ha attackerats av misstag. Det spekuleras i att poliser var huvudmålet för kommunistgruppens attack men att man misslyckades med att korrekt identifiera vilka bilar dessa befann sig i.

Istället angreps det fordon som det svenska paret åkte med. Båda svenskarna träffades av kulor och skadades, men ska enligt uppgift i skrivande stund ha överlevt.

Polisen, som snabbt var på plats, hamnade omedelbart i en eldstrid med terrorgruppen som varade i 30 minuter. När militär förstärkning anlände flydde terroristerna men jagas nu av såväl polis som militär.

Tidigare i år förklarade Filippinernas president Rodrigo Duterte krig mot New People’s Army eftersom regeringens samtal med den kommunistiska terrorgruppen inte lett till att den upphört att begå terrorattacker mot landets militär och poliser.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.