Tidigt på måndagen fick det nystartade partiet Alternativ för Sverige sin officiella YouTube-kanal permanent nedsläckt och allt innehåll raderat. Orsaken uppges vara ett klipp där partiföreträdare uttrycker åsikten att nyhetsankare i TV bör kunna tala flytande svenska.

Enligt uppgifter på AfS webbplats anser YouTube att det är ett uttalande som utgör hets mot folkgrupp och som bryter mot Youtubes ”gemenskapsregler”. Man nöjde sig inte med att ta bort det aktuella klippet, utan valde i stället att släcka ned hela den populära kanalen.

De aktuella klippet utgjorde ett inlägg i den debatt som förts i Sverige den senaste veckan efter klagomål som riktats mot SVT Nyheter efter att de anställt en person som nyhetsankare som många ansett talar så dålig svenska att nyhetsuppläsningarna blivit obegripliga.

Alternativ för Sverige uppger att deras kanal på YouTube haft hundratusentals visningar och att den var den näst mest populära av alla svenska politiska partiers, räknat i antal följare.

Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, skriver i en kommentar att man sedan partiet bildades har utsatts för censur på YouTube och sociala medier. Han menar att att det är ett demokratiproblem att stora utländska företag med monopolställning kan påverka det svenska valet genom att bestämma vilka politiska partiers valinformation som får och inte får nå ut till medborgarna.

Kasselstrand vänder sig också mot att det skulle kunna vara hets mot folkgrupp att ställa språkkrav på nyhetsankare och ifrågasätter även den svenska hetslagstiftningen. Kanalen har dock tidigare anklagats för att sprida annat material som YouTube bedömt som olämpligt.

Tidigare har bland annat Folkpartiet i flera valkampanjer haft liknande krav på språkkunskaper, inte bara för nyhetsankare utan för alla invandrare.

Samhällsnytt har i skrivande stund inte lyckats nå någon företrädare för YouTube eller ägaren Google för en kommentar.