Att läckorna på Nord Stream är medvetet sabotage är de flesta ense om, däremot inte vem den skyldige är. Även Sverige förekommer i de spekulationerna. I den utredning som den svenska regeringen drar igång vill man inte ha någon insyn. Tidigare har Ryssland fått nej och nu får även Tyskland det.

Som destinationsland för Nord Stream har man i Tyskland stort intresse av att utreda den förmodade sprängningen av ledningarna. Men i den utredning som Sverige nu drar igång är Tyskland inte välkomna att delta, rapporterar tyska tidningen Der Spiegel.

LÄS ÄVEN: Amerikansk helikopter över Östersjön natten till måndagen

Sverige sade nyligen nej till en liknande propå från Ryssland, som är den största intressenten i Nord Stream. Landet har velat rentvå sig för anklagelser om att ha sprängt sin egen pipeline, något man ihärdigt förnekat. I Moskva riktas i stället det anklagande fingret mot USA och Nato.

Tidigare var det sagt att Sverige, Danmark och Tyskland skulle genomföra en gemensam utredning av vad som skett. Men så blir det inte. Den svenska regeringen stänger nu dörren för tysk medverkan och insyn i utredningsarbetet.

Vill inte dela med sig av de fynd man gör

Motivet till beslutet ifrågasätts nu. Officiellt heter det att Sveriges säkerhetsklassificering är högre än andra länders när det gäller att dela med sig av gjorda fynd, och att man därför inte kan släppa in några andra aktörer i utredningen. Det indikerar att allmänheten aldrig kommer att få veta vem som saboterade Nord Stream, även om utredningen skulle kunna fastställa detta.

När det gäller Danmark så ska de enligt vissa uppgifter dra igång en egen parallell utredning av det förmodade sabotaget mot Nord Stream.

Det är inte mer än någon vecka sedan som Tysklands inrikesminister Nancy Faeser gick ut med det officiella beskedet att en gemensam utredningsgrupp i enlighet med EU-lagstiftningen skulle bildas i vilken utredare från Tyskland, Danmark och Sverige skulle ingå.

Men det har den svenska övergångsregeringen alltså nu sagt nej till. Från tysk sida hoppas man dock på att Sverige ska ändra sig.

LÄS ÄVEN: Professor: USA sprängde Nord Stream